EVRE:ATAK-SEYİR-GÜÇLENDİRME |
MALZEMELER:
-1lt süt(%1,5 yağlı)
-1 yk mısır nişastası
-1 yk saf toz salep
-2 yk süttozu
-1/2 su bardağı toz tatlandırıcı
-10 damla vanilya aroması
Sütten 1 bardak ayrılıp kalanı kaynamaya bırakılır.1 bardak sütün içinde nişasta,salep ve süttozu topaksız hale gelene dek iyice karıştırılır.Kaynayan sütün içine yavaş yavaş eklenir ve karıştırılarak pişirilir.Boza kıvamı alana dek yaklaşık 20 dk boyunca pişirildikten sonra tatlandırıcı ve vanilya ilave edilir.
Ateşten alındıktan sonra oda sıcaklığına gelene dek aralılarla çırpılmaya devam edilir.(bu aşamada mikser veya blender kullanılabilir.)oda sıcaklığına gelen karışım buzluğa konur.(Asıl önemli kısım bundan sonra)Dondurmanızın pürüzsüz kaymak kıvamında olması için karışımı 1 saatte bir çıkarıp çırpmaya devam etmelisiniz.Ta ki çırpıcı hareket edemeyene dek.(ister el çırpıcısı ister blender kullanabilirsiniz)Sonrasın
Yok hafif buzlu da olsa olur diyorsanız istediğiniz küçük kalıplara döküp direk de dondurabilirsiniz.
-Yaklaşık 1kg kadar dondurma çıkıyor.Fotodaki miktar 100 gr kadar.Bu miktardaki nişasta oranı günlük hakkınızdan epeyce düşük.İçine istediğiniz ilaveyle çeşitlendirmek mümkün.
Cafe fernando Cenk'ten pratik bilgileri ekleyeyim:)
Eğer evinizde blender varsa, hele de haznesi camsa karışımı direkt blenderın haznesine koyup buzluğa yerleştirin. Tamamıyla soğuyup dondurma/sorbet kıvamına gelene kadar her 30-45 dakikada bir buzluktan çıkartıp blenderınızı 1 dakika boyunca yüksek hızda çalıştırıp buzluğa geri koyun. 3-4 turdan sonra dondurmanızın yenebilecek kıvama gelmesi gerekir. Ardından hava geçirmeyen kabınıza aktarıp 4-5 saat daha buzlukta bekletin.
Simla merhabalar;
YanıtlaSilAklıma bu tarifini okuduğumda değişik bir şey geldi..Malzemelere mısır nişastası yazmışsın ya..eğer seyir evresi için serbest ise o halde doğal meyve şekeri ile yapılan lokumlardan yiyebilir miyiz ne dersin? hani sadece meyvenin şekerini içerenlerden? zaten lokum neden yapılıyor ki? şeker mısır nişastası pudra şekeri meyve aroması..
light meyveli yoğurtlarda meyve şekeri içeriyor ya? e biz onlardan yiyebiliyoruzz:) oradan aklıma bir ışık huzmesi çaktı :))
sanırım dünya üzerinde dayanamadığım tek şey lokum..aman yarab:)
Ah Aybüke ah:)
SilMeyve şekeri izinli değil malesef.light meyveli yoğurtlardaki fruktoz oranı çok az.ama onlarda bile duraklama yapabilir diye uyarıyor Dukan.Fakat zannetmeki lokum da yapmadık:DFace sayfamdaki harika arkadaşlardan birinin bir tarifi.buyrunuz. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=326057280753536&set=a.326017647424166.97095.289208191105112&type=3&theater
Ehehe ah ah diyince anladım ben gelecek cevabı hemen:)
YanıtlaSilişte insan aklı cinlik yapmaya çalışıyor :)oturup kendi lokumumu kendim yapayım o zaman..
çok sağolasın bir deniyim ben bunu hemen:)
çok guzel bir tarif..ilgiyle takip ediyorum ve tum emekleriniz için çok teşekkur ederım. sayenızde çok fazla çesit oldu ve birçok insanın dıyetten sıkılıp bırakmasına engel olan bir blog.ellerınıze saglık.takipçinizim:)
YanıtlaSilCanım merhaba. Nişastaya izin var mı ki?
YanıtlaSilevet her gün olmamak kaydıyla 1 tatlı kaş.kadar uygundur.
Silsağol canım (:
SilSimla,Simla,Simla... Peki bu tarifi nasil yiyecegiz,gunlere paylstirma var mi,hepsini tek seferde yiyebilir miyiz acep?Nasil nasil nasil? :))
YanıtlaSilHepsini istesen de yiyemezsin 1 lt kadar oluyor çünkü:)
Silzaten nişasta da fazla 1 sefer için.
Fotodaki kadarını yiyebilirsin ama:)
merhabalar, saf salep dediğiniz nedir? normal toz halinde satılan salepler şekerli, saf saleple ilgili marka verirmisiniz? yaz geldi ve acil dondurmaya ihtiyacım var da :)
YanıtlaSilsaf salep de toz halinde ama katkısız.aktarlarda bulabilirsin.ya da ayfer kaur marka ambalajlı olarak satılıyor.ondan alabilirsin.
SilMerhabalar,
YanıtlaSilKarışımı hazırladıktan sonra, buzluğa koymak yerine dondurma makinesine aktarsak sonuç elde edebilir miyiz?
tabi.çok daha güzel oluyor hatta.
YanıtlaSilcarte d'or light dondurma yiyebiliyor muyuz?
YanıtlaSilfacebook sayfasındaki arkadaşlar yiyemediğimizi söyledi. içreğindeki hangı gıda yememize engel oluyo acaba???
YanıtlaSilhem fruktoz hem de kıvam vericiler bizim için uygun değil.
YanıtlaSilBiz bunu bugün yaptık ve az önce yedik... Çoook güzel... Ama siz siz olun benim gibi dibine düşüp de bağırsaklarınızı üşütmeyin. Guruldamasından uyuyamıyorum:)
YanıtlaSilafiyet olsun:)muhtemelen tatlandırıcı yüzünden sorun yaşıyorsun nalan:)
YanıtlaSilElinize sağlık. Bu de nefis olmuş. :)
YanıtlaSildondurma bende de aynı etkiyi yaptı, ben de tatlandırıcıya yordum, peki dukan kek de böyle mi yapar sizce beni?
YanıtlaSilVanilyali hazir dondurma yenir mi
YanıtlaSilBu tarife sahlep koymasak olurmu ? Yurt disinda sahlep bulmam zor olabilir acikcasi 😔 tskler
YanıtlaSilBuğday nisastasiyla yapsam olurmu bide içine sahlep koymasam
YanıtlaSil1/2 su bardağı tatlandırıcı demişsiniz kullandığınız tatlandırıcının markası ne acaba ?
YanıtlaSil