sosyal ağlarda izleyin

9.2.12

İÇİMİZDEKİ SESSİZ MİSAFİRLER:PROBİYOTİKLER

Latince'de YAŞAM İÇİN (pro:için,bio:yaşam) anlamına gelen Probiyotikler ,bağırsaklarımızda yaşayan 100 trilyon(evet 100trilyon) faydalı bakteridir.
 Probiyotiklerin görevleri:
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek.
  • Yiyeceklerin hazmını kolaylaştırmak.
  • Vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin vb) sentezini yapmak.
  • Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak.
  • Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek.
  • Besin allerjilerini ve ekzemayı önlemek.
  • Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu engellemek.
  • Kanseri önlemek.
  • Yaşlanmayı yavaşlatmak.
  • Depresyonu hafifletmek.
  • Otizm bulgularını hafifletmek.
  • İshali önlemek ve tedavi etmek.
  • İdrar yolu iltihaplarını önlemek.
  • Kabızlığı tedavi etmek.
  • Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak. 
Probiyotikler doğal olarak yoğurt,kefir,peynir,sirke,turşular gibi fermente ürünlerde bulunurlar.


Son yıllarda rafine gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, yoğurt ve çeşitli salamuralar gibi geleneksel fermantasyon gıdalarının az tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da antibiyotik katılması vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini alt üst etmiştir. 
 Ayrıca sık kullanılan antibiyotikler,stres,alkol,işlenmiş gıdalar ve diyet gibi yeme sistemimizi birden değiştirmek de bu faydalı bakterileri yok etmekte ve bağışıklık sistemimizi bozmakta.


Malum Dukan diyetinin yan etkilerinden en önemlilerinden biri de kabızlık.Bazılarımız ise tam tersi bir durumdan şikayetçi.


Dukan diyetindeki izinli gıdalar içinde tükettiğimiz yağsız süt ürünlerinin probiyotikler açısından faydası olduğunu sanmıyorum.Probiyotikli ürünlerde ise izinli olduğumuzdan fazla yağ mevcut.
Ben çoğunlukla evde yoğurt mayalarken probiyotikli yoğurtlardan kullansam da ,açılır açılmaz tüketilmeleri gerektikleri ,yoksa etkinliklerini yitirdiklerini okuduğumdan beri yaptığım yoğurda da güvenmez oldum.
Turşular gereğinden fazla tuzlu,sirke herkesin rahatlıkla tüketebileceği bir besin değil.


Bu durumda dışardan probiyotik takviyesine ihtiyaç duyduğumuz aşikar.Eczanelerde rahatlıkla probiyotik kapsülleri bulunabilmekte.Bu kapsüller ilaç değil besin takviyesi aslında.İstenirse içtiğimiz suya veya yediğimiz yemeğe de karıştırılıp tüketilebiliyorlar.



Bu konuda ızdırap çekip, tavsiye isteyenlere duyurulur:)



kaynaklar: 
http://silvieandmaryl.com/2009/12/probiotics-friendly-bacteria/
http://en.wikipedia.org/wiki/Probiotic

http://www.gidaraporu.com/probiyetikler-insan-sagligi-onemi_g.htm

1 yorum:

  1. Merhaba ben tıp dr.u bir okuyucunuzum,sizi takip etmeye 3 gündür başladım.Dukan diyeti ile birlikte:)Gerçekten tarifleriniz çok güzel ,bir önerim olacak Diyet sırasında barsak problemi çekenler için(konstipasyona karşı)tamamen zararsız eczanelerden alabileceğiniz EUCARBON diye bir ilaç var .Bu aktif kömürdür ve gece yatarken 2 tablet alırsanız kabızlık sorununuz kalmaz ve alışkanlık yapmaz.En güzel tarafıda bu.Sevgiler naciye

    YanıtlaSil

Adsız yorumları yanıtlamak çok tatsız oluyor:)
Google hesabınız yoksa Adı/URL kısmını seçerek (blog sahibi değilseniz URL kısmını boş bırakın lütfen) adınızı veya nickinizi yazarsanız size hitap edebilirim.
Sorularınıza daha hızlı yanıt almak istiyorsanız facebooksayfamda duvardan sormanızı rica ediyorum.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Blogging tips