sosyal ağlarda izleyin

8.9.12

LİMONLU VANİLYA KREMASI-CUSTARD SOS

EVRE:ATAK-SEYİR-GÜÇLENDİRME

Daha önce custard sos'tan bu tarifte bahsetmiştim.Bize son derece uygun bu sos birçok tarifin de temeli aslında.Sadece sos olarak kullanabileceğiniz gibi krem katalan gibi tariflerde pişirerek, dondurma bazı olarak da istediğiniz ek malzemeyle dondurarak kullanabilirsiniz.
Ben özellikle keklerle,elmalı pay gibi tatlılarla,dondurma üzerine taze orman meyveleriyle çok seviyorum.

Bu tür yumurta sarılı tariflerden kokacağı düşüncesiyle kaçınanlar olduğunun farkındayım.Hatta çoğu kez yapıp kokusu yüzünden yiyemediğini söyleyen de çok oldu.
İşin sırrı yumurta sarısını tam olarak pişirmemek.Tarif çok kolay görünse de pişirme tekniği açısından biraz dikkat istiyor.
Ama bir kez eliniz alıştığı zaman kolaylıkla yapabileceğiniz,3 gün kadar buzdolabında muhafaza edebileceğiniz harika bir sosunuz oluyor.
Bence denemeye değer:)

MALZEMELER:
-2 su bardağı yağsız süt
-3 yumurta sarısı
-1 yk toz tatlandırıcı
-1 yk limon kabuğu rendesi
-10 damla vanilya aroması
-4-5 damla limon aroması

Sütün içine limon kabuğu rendesi eklenir ve beraber bir taşım kaynatılır.Ilınması için ateşten alınır.(soğuğa yakın ılıklıkta olmalı)

Yumurta sarıları tatlandırıcı ile iyice çırpılır.

                                  Ilınmış süt eklenirken çırpmaya devam edilir.

Karışım tekrar sos tenceresine aktarılır ve orta ateşte karıştırılarak ısıtılır.Spatula ile kenarlardan karıştırırken hafifçe tencerenin kenarlarında koyulaşma başladıysa ve spatulanın üzeri hafifçe kaplanıyorsa kıvam olmuş demektir.
Daha fazla piştiğinde kesilecek ve yumurta piştiği için kokmaya başlayacaktır.Kaynatmamaya özen gösterin.Eğer termometreniz varsa işiniz daha kolay.75-80 derece arası ölçtüğünüzde ateşten almalısınız.

Sos ince delikli bir süzgeçten geçirip süzülür.Aromalar eklenip karıştırılır.İyice ılınınca üzeri streçle kaplanır ve buzdolabında soğutulur.




Sos soğudukça daha da katılaşacak.Çok sıvı oldu diye endişe etmeyin:)

Afiyet olsun.

15 yorum:

  1. Dukan usulü pişmiş tarçınlı elmalı bir tatlı ve üstüne bu sosu hayal edebiliyorum galiba...

    YanıtlaSil
  2. ben cok begendım ama esım asla

    YanıtlaSil
  3. zevkler farklı tabi:))
    neyin yanında servis etmiştin?

    YanıtlaSil
  4. Simla hn., şu sosun altına girecek olan tarçınlı elmalı tarif ne zaman gelir:)

    YanıtlaSil
  5. Tarif var aslında ama güçlendirme için.
    http://www.dukandiyetitariflerim.com/2012/03/elmali-payguclendirme-evresi.html

    YanıtlaSil
  6. hatta sen de yapmışsın bunu daha önce erkmen:)

    YanıtlaSil
  7. Evet haklısınız ilk yaptıklarım arasındaydı, çok da lezzetliydi. 1 koca tabağı tek başıma tüketmiştim. Elmaları crumble gibi biraz daha sert bir hamurla kaplamak daha da lezzetli olabilir diye düşündüm. Sizin mutlaka bir fikriniz vardır, tereyağ kullanmadan bu hamur nasıl hazırlanabilir? Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  8. Malesef yeni açılan AVM deki Charlotteun açıkta sergilediği tatlılar beni bu acil dukan crumble tarifi araştırmasına itti. Son evredeyim ama dediğiniz gibi eski alışkanlıklara dönüp içinde gr.larca tereyağ olan bir crumble da yemesem iyi olur sanırım:)

    YanıtlaSil
  9. hımmm biraz çalışmalı bunun üstünde:)
    güzel olursa paylaşırım mutlaka:)

    YanıtlaSil
  10. Sabırsızlıkla bekliyoruz Simla Hn.

    YanıtlaSil
  11. simla hanım ben dukana ayın 7sinde basladım 2 gün ataktı ancak 2.günde ufakcık bi parça peynir kızartması yedim telafi etmek için bugün tekrar ataktayım. yeni başladığım için sorularım var cevaplarsanız çok sevinirim.biraz uzun bi yorum olabilir:) sabahları yulaf kepeği olmadan kahvaltı edebiliyorum eskidende çok defa ekmeği keserek denediğim için zor olmuyor ancak yumurtasız yapamıyorum.bu tatlı tarifleri akşam yiyebilmem için sabah ki yumurta hakkımı mı kullanmalıyım? bir de buğday kepeğini seyirde yulafla birlikte kullanımı nasıl acaba? vermem gereken kilo 6 kilo 3.gün atağın sonunda 55.4 ten 53.4 ü gördüm sevinçliyim devam etmeyi kafaya koydum bunda sizin tariflerinizin payı çok büyük sıkıcı bi diyetmiş izleniminden çıkarmışsınız teşekkürler motive tarifleriniz için:)

    YanıtlaSil
  12. merhaba:)
    teşekkürler:))
    yumurtada aslında kısıtlama yok ancak kolestrol problemi olduğunda veya duraklamalarda sarısını kesmek yerinde olabilir.beyazı ise saf protein olduğundan sınırsız yenebilir.
    günde iki sarıyla sınırlayıp tariflerde veya omlet benzeri yiyeceklerde beyazını daha çok kullanabilirsin.kolay gelsin:)

    YanıtlaSil
  13. Simla Hanım bu tarifi bir kaç kere denedim ancak süreki süt kıvamında sıvı kalıyor. En ufak bir yoğunlaşma bile olmadı sütten kaynaklanıyor olabilir mi acaba? Hangi markayla daha yoğun bir sos elde edebilirim bir de bu limonlu sıvılarla ne yapmamı önerirsiniz daha önce ıslak kek gibi olur belki diye yaptığım keki süslemiştim ama pek de uymadı tadı.. Dondurma da olmuyor güçlendirmede olmadığımdan elmalı tarifler de bana uymuyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten cok cok katı bır sos olmuyor ancak buzdolabında beklettıkce yogunlasıyor.
      dondurma yemek ıcın guclendırmeyı beklemenıze gerek yok.dondurup yıyebılırsınız bu seklıyle.veya kucuk fırın kaplarında benmarı usulu pısırıp yıyebılırsınız.

      Sil

Adsız yorumları yanıtlamak çok tatsız oluyor:)
Google hesabınız yoksa Adı/URL kısmını seçerek (blog sahibi değilseniz URL kısmını boş bırakın lütfen) adınızı veya nickinizi yazarsanız size hitap edebilirim.
Sorularınıza daha hızlı yanıt almak istiyorsanız facebooksayfamda duvardan sormanızı rica ediyorum.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Blogging tips