EVRE:SEYİR(PS)-GÜÇLENDİRME |
Daha önce Rhubarb hakkında uzun uzun yazmıştım ancak site yenilenirken uçan bazı yazılarımla beraber o da gitmiş ne yazık ki:)
Rhubarb binlerce yıldır Çin'de kullanılıp 14.yy.'da İpek Yolu aracılığıyla Türkiye'den geçerek Avrupa'ya girmiş ve 'TÜRK RHUBARB'ı olarak tanınmasına karşın Türkiye'de pek bilinmeyen ve kullanılmayan bir sebze/meyve.Bu tanımı kullanmamın sebebi rhubarb'ın sebze olmasına karşın çoğunlukla tatlılarda meyve gibi kullanılması.Özellikle tartlarda sıklıkla kullanılan rhubarb'tan marmelat,komposto gibi yiyecekler de yapılıyor.Tadı oldukça ekşi olan rhubarb pişince çok lezzetli hale geliyor.
Türkiye'de ravent adıyla bilinen rhubarb'ın güneydoğu'da yetişen bir çeşidi de ışgın adıyla tanınıyor.Özellikle mayıs-haziran ayında doğada yabani olarak yetişen ışgın daha çok yerel pazarlarda bulunabiliyor.Daha önce ışgın'ı da deneme şansım olmuştu ancak raventten oldukça farklı olduğunu söyleyebilirim.Işgın daha ince ve yeşil bir bitki ve tazeyken tuzlanarak yenebildiği gibi kavurması da yapılarak yeniyor.
RHUBARB(ravent) |
Rhubarb yüksek C vitamini ve magnezyumla hem enerjik hissetmenizi hem de rahatlamanızı sağlar.Ayrıca yüksek lif içeriğiyle bağırsaklar için son derece faydalı.
Seyir evresinden itibaren sebze günlerinde izinli sebzeler gibi sınırsız yenebileceği gibi SP günlerinde de sınırlı izinli olarak 100 gr kadar yenebilir.
Rhubarb'ı Türkiye'de bulma şansımız oldukça düşük malesef.Bahçesi olanlar çok da nazlı olmayan bu bitkiyi kolayca yetiştirebilirler aslında.Tohumları internet üzerinde oldukça uygun fiyata bulmak mümkün.
Sevgili Nazlı sayesinde çoook uzaklardan gelen rhubarb'ları kolay bir tart tarifinde kullandım.Sonucuna ise bayıldım:)Teşekkürler Nazlı'cım:)
MALZEMELER:
-3 sap rhubarb
-2 yk yulaf kepeği
-2 yumurta akı
-1/2 çay bardağı yağsız süt
-1 yk toz tatlandırıcı
-4-5 damla vanilya aroması
-1 çay kaşığı kabartma tozu
Rhubarbların dışındaki lifli kabuğu soyularak küçük küçük doğranır.Tavaya alınarak 1-2 yemek kaşığı su eklenir ve hafif yumuşayana kadar sotelenir.Yarım yemek kaşığı toz tatlandırıcı eklenerek biraz daha pişirilir.
Yumurta,süt ile çırpılır.Tatlandırıcı,kepek,aroma ve kabartma tozu eklenerek karıştırılır.
Pişen rhubarbların üzerine dökülerek her tarafa yayılması sağlanır.
Kapak kapatılarak ateşin altı kısılır.
Yaklaşık 15 dakika piştikten sonra tersi çevrilir.
Biraz daha piştikten sonra altı kapatılarak ılınması beklenir.
Dukan'a uygun vanilyalı dondurmayla servis edilir.
Not:Güçlendirme evresinde aynı tarifi elma,şeftali veya kırmızı erikle de deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun:))
merhabalar simla hanım, kionayı hiç araştırdınızmı??
YanıtlaSilevet Aslı kinoa güçlendirme nişasta öğünü olarak yenebilir.(pişmiş halde 220gr)
YanıtlaSilBu besini ilk kez gördüm pancar yapraklarının sapları sndım önce:)
YanıtlaSilSevgili Simla İzmir blogger toplantılarımızda sponsorlarımızdan biri olan Selva makarnaları bir ürününü bizlere tanıtmıştı.
3 dk. da pişen bir makarna
Buğday irmiğinden acaba bunu yememizde bir sakınca varmı?
:(( cevap varmı diye gelmiştimmm
YanıtlaSilmerhaba Hatice:)
YanıtlaSilşimdi gördüm pardon:)
irmikten üretilen bir ürün ancak güçlendirme nişasta öğününe uygun olabilir.
çok teşekkürler :)) sevgiler.
YanıtlaSilBaşka nasıl tükete biliriz acaba bu bitkiyi
YanıtlaSilÇok sağolun hersey icin
Zülal