sosyal ağlarda izleyin

19.1.13

KİREÇTE BALKABAĞI ŞEKERLEMESİ

EVRE:SEYİR(PS)-GÜÇLENDİRME
 Yıllar önce Antakya yemekleri yapan bir restorantta yemiştim kireçte kabak tatlısını.Doğrusu evde yapılabileceğini o zaman düşünmemiştim hiç.Dışı çıtır çıtır içi ise yumuşacık olan bu tatlının yapımının çok zor olduğunu tahmin etmiştim fakat işin zorluğu tatlının yapımı değil kireci bulmakmış:D

Kireç genelde kayısı,incir,domates(evet domates.onu da yaptım.yakında yayınlayacağım;)) ve patlıcan gibi yumuşak meyvelerin reçellerin yapımında dağılmadan pişmelerini sağlamak için kullanılıyor.Yazın aklıma minik patlıcanlardan reçel yapmak düşmüştü.Onun da yapımında sönmemiş kireç kullanılıyordu.Patlıcanın mevsimi geldi geçti ama kireç bir türlü bulunamadı.Abartmıyorum ama ben aylardır  'SÖNMEMİŞ KİREÇ' arıyorum.

Yemekte kireç kullanılır mı?Nedir bu kireç diye soracak olursanız onu da uzun uzun araştırdım.
Kireç doğada bulunan bir çeşit taşın pişirilmesiyle elde edilen bağlayıcı bir madde türü.Doğada bulunan en önemli kalsiyum bileşiği.Bir tür tuz da diyebiliriz aslında.Havada ve suda sertleşme özelliği nedeniyle bir çok alanda kullanılan kirecin en çok kullanıldığı alan ise inşaat sektörü.Dolayısıyla kireci nalburdan veya inşaat malzemeleri satılan yerlerden temin etmelisiniz.

Gelelim sönmemiş kireç meselesine; bu tariflerde kullanılan hep taş formunda olan topak kireç de denilen sönmemiş kireç.Sönmemiş kireç suyla temas ettirilip söndürüldükten sonra öğütüldüğünde ise bildiğimiz toz kireç elde ediliyor.Fakat kirecin bu formunu bulmanız çok çok zor.
Ben de bulamadığım için artık tarifleri rafa kaldırmıştım.Derken kabak mevsiminin gelmesiyle tekrar araştırmaya başladım.İnterneti didik didik dolaşırken sönmüş kireçle de yapılan tariflere rastladım.Ve ilk işim nalburdan aldığım kireçle deneme yapmak oldu.Toz kireci çok rahat bulursunuz.Fiyatı da oldukça makul.1/2 kg kadar alırsanız yeterli.
Sonuç nasıl oldu derseniz,tam da fotodaki gibi oldu:))




MALZEMELER:
Kireç kaymağı için;
-4 yk toz kireç
-5 su bardağı su

-2 su bardağı küp doğranmış balkabağı
-4 yk toz tatlandırıcı(tercihen formtat60)
-1 çay bardağı su

Öncelikle kireç kaymağı için kireç derin bir kaba alınır.Üzerine su eklenerek iyice karıştırılır ve 2 saat kadar bekletilir.(Kireç dibe çökecek ve suyun yüzeyinde ince bir tabaka oluşacak)
Suyun dibindeki kireç bulandırılmadan üstteki kaymaklı su alınır ve kabaklar bu su içine konur.Yaklaşık 6-8 saat bekletilir.(Kabaklar ne kadar ufaksa ve suda ne kadar uzun beklerse o kadar çıtır oluyor.Eğer kabak tatlısı yapacaksanız kabakları daha büyük kesmelisiniz.Ben şekerleme yaptığım için küçük tercih ettim.)



Süre sonunda kabaklar sudan çıkarılır ve iyice arındırana kadar 4-5 su yıkanır.Ve duru su içinde 1 saat kadar daha bekletilir.Daha sonra süzülmeye bırakılır.

Tatlandırıcı ılık su içine eritilir.Kabaklar tencereye alınır ve eritilmiş tatlandırıcılı su ilave edilir.4-5 saat kabaklar suyunu salana dek arada bir karıştırılarak bekletilir.(geceden bekletirseniz daha güzel oluyor)

Kısık ateşte kabaklar şeffaflaşana ve suyunu çekene dek pişirilir.(yaklaşık 1-1,5 saat sürüyor.su eksilirse ilave edin.)Tencerede soğutulan kabaklar kavanoza alınır.
Dışı çıtır ,içi yumuşak şekerlemeleriniz hazır.

NOT:Sönmemiş topak kireç bulabilenleriniz kireç kaymağını şu şekilde yapabilirler.
2 orta boy topak kireç üzerine 5 bardak su ekleyin.Bu sırada kireç genleşeceği için kabarcıklar çıkararak çözülecek.Sonrasında yine bekleterek çökmesini sağlayın ve altta biriken kireci havalandırmadan üstteki suyu kullanın.

AFİYET OLSUN.

7 yorum:

  1. Yapmasi yaklasik 17 saat suruyor, yarin baslarsam sonraki gun ps gunumde yiyebilirim. Bu dukan diyeti adami ne hallere sokuyor, tatli yapmak icin nalburdan alisveris yapicaz :) Bakalim basimiza daha neler gelecek.. Gerci 2 ayda verdigim 13 kiloyu dusunursem, degdigini soyleyebilirim :) Super tarifler icin tesekkurler Simla...

    YanıtlaSil
  2. düşününce uzun gibi ama yaparken başında durmadığımız için çok da zahmetli değil aslında:)
    dukan'dan önce denemeye üşendiğim herşeyi yapar oldum:DD

    YanıtlaSil
  3. slm. 1 ayda 5 kilo verdim.tarifleriniz gerçekten hayat kurtarıcı,herşey için teşekkürler...ayrıca kitapta ve sitede agave şurubuna yönelik yorum bulamadım da acaba agave şurubu bizim için de serbestmi? ..

    YanıtlaSil
  4. teşekkürler:)
    agave uygun değil ne yazık ki.

    YanıtlaSil
  5. En uygun zamanda bunu yapmak istiyorum.. ÇOOOOK güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
  6. Splenda ve takita var elimde onlarla olur mu ki???

    YanıtlaSil
  7. Tahminen kabak kaç gram oluyor? 150 var mı?

    YanıtlaSil

Adsız yorumları yanıtlamak çok tatsız oluyor:)
Google hesabınız yoksa Adı/URL kısmını seçerek (blog sahibi değilseniz URL kısmını boş bırakın lütfen) adınızı veya nickinizi yazarsanız size hitap edebilirim.
Sorularınıza daha hızlı yanıt almak istiyorsanız facebooksayfamda duvardan sormanızı rica ediyorum.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Blogging tips