sosyal ağlarda izleyin

1.12.12

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ

EVRE:SEYİR(PS)-GÜÇLENDİRME

Portakal kabuğu reçeli en sevdiğim reçellerden.Güçlendirme uyguladığım için ben zaten yiyordum ama sonra aklıma portakal kabuğunun seyirde de aroma katma amaçlı izinli olduğu aklıma geldi.Yine de emin olmak adına koçlara:))danıştım tabi.Ve izin çıktı:))

Normalde rende kabuğu az miktarda seyirin SP günlerindeki tariflerinizde de kullanabilirsiniz ama bu tarifte kalın kabuk dilimleri olduğundan PS günlerinde tüketmeniz daha uygun olacaktır.

Kahvaltılarda krebinizi şenlendirebileceğiniz gibi keklerle de harika gidiyor.Hatta laf aramızda kahvenin yanında portakal şekerlemesi gibi yemeyi de seviyorum:))

MALZEMELER:
-2 orta boy portakalın kabuğu
-6 yk toz tatlandırıcı(ben kıvam verme özelliği olduğundan takita stevia kullandım.)
-1 tatlı kaşığı limon suyu
-1 çay bardağı su
-1/2 tatlı kaşığı mısır nişastası(eğer splenda gibi kıvam vermeyen bir tatlandırıcı kullanıyorsanız kıvam vermek için nişastaya ihtiyacınız olacak.takita formtat60 veya takita stevyada ihtiyaç yok.)

Portakal kabukları küçük kareler halinde kesilir ve tancereye alınıp üzerini geçecek kadar su eklenerek haşlanmaya bırakılır.5 dakika kaynadıktan sonra suyu süzülerek yeni su koyulur ve tekrar kaynatılır.Su tekrar süzülerek temiz su eklenir.Tekrar kaynatıldıktan sonra bu kez kabuklar yumuşayana dek haşlanır.Su soğuyana dek içinde tencere içinde bırakılır.(yani toplam 3 kez kaynatma işlemi yapıyoruz.Bu işlem sonucunda portakal kabukları acı suyunu bırakıyor ve yumuşuyor.)

Suyu süzülen kabuklar tekrar tencereye alınıp tatlandırıcı ve su eklenerek hafif ateşte pişmeye bırakılır.
15 dk kadar pişen reçele limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılıp ateşten alınır.(eğer nişasta kullanacaksanız limon suyuyla beraber ,çok az suyla eriterek ekleyebilirsiniz.)

23 yorum:

  1. Simlacım.. bu harika... portakal kabuğu reçeli benim de en sevdiğim reçeldir.. mikrodalga reçeli olarak eskiden sık sık yapardım... eve gidince ilk iş deneyeceğim... bakalım benim mikrodalga versiyonu tatlandırıcı ile nasıl olacak... ama senin tarif de görüntü de müthiş.. ellerine sağlık.. ve ayrıca portakal kabuğunu izinliler arasına soktuğun ve bu konuyu sormayı düşündüğün için de çokkkk teşekkürler... artık kahvaltılar müthiş olacak :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim:))merak ettim mikrodalga versiyonunu:)

      Sil
    2. Simlacım yaptım mikrodalga versiyonunu... portakalları hafif rendeleyip kabuklarını minik küpler halinde doğradım.. toplamda mikrodada 15 dk da oldu... ben kıvam için son 3 dk sında 1 çay kaşığı jelatin de ilave ettim.... tarifi bir ara yayınlarım... ilham verdiğin ve beni bu çok sevdiğim lezzetle buluşturduğun için teşekkürler :))

      Sil
  2. Simla ben seni taa Minneapolis Amerikalardan takip ederek kitabi okuyarak takip ediyorum. Gecen nisan ve mayis aylarinda dukan sayesinde yaklasik 67 kilodan 58 e dustum. Daha sonrasinda yaz tatili icin Izmire donunce anne yemekleri gelince tam anlamiyla guclendirme yapamadim. Elimden geldigince kilomu korumaya calistim. Donunce dukan tariflerini yine hayatima soktum. 2-3 kilo daha verebilmek icin. Yalniz nisan mayisda sac dokulmem vardi ancak yazin bu gittikce artti. Dun facebook sayfasinda gordum internetten de arastirdim. Tatlandiricilarin sac dokulmesi yaptigini. Ben tariflerde hep splenda kullaniyorum. Bununla ilgili senin bilgine danismak istedim. Dukanin gucunu biliyorum. Ve cok mantikli buluyorum ancak yazinki sac dokulmesi de kabus gibiydi. O yuzden ikilemde kaldim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hande;
      Tatlandırıcıların etkisi aslında kanıtlanmış değil saç dökülmesinde.Biraz da varsayım sanırım.Fakat asıl etkenlerden biri protein fazlalığının kalsiyum tutulmasına yol açıp saç ve tırnak üzerinde kötü etki etmesi olabiliyor.kalsiyum oranına baktırıp takviye alabilirsin.
      Türkiye'den sevgiler:))

      Sil
  3. yazdıklarınızı harfi harfine uyguladim fakat kivamli olmadı benimki :( sogumasini mi beklemem gerekiyor ki ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal reçeller gibi kıvamlı olmuyor tabi.durdukça biraz daha koyulaşacaktır.

      Sil
  4. Simlacım portakal reçelinde günlük sınır nedir? Bir de mandalin kabuğu yasak mı? Azıcık koysam? Bodrum mandalini var da kokulu çok canım çekiyor...

    YanıtlaSil
  5. Azonce yaptim ama nisasta da koymama ragmen cok sulu oldu, suyu hic kivam almadi :( tadi guzel o ayri..

    YanıtlaSil
  6. ben de turunç kabuğu ile yapıcam yarın. umarım bir sakıncası yoktur :(

    YanıtlaSil
  7. Nefis oldu... Ben tarifin her aşamasına harfiyen uydum... Takita Form 60 kullandım. Kıvamı çok güzel tuttu. Nişasta koymadığım halde.

    Canım tatlı çektiğinde etraflıca birşey pişirmeye üşeniyorum bazen. İşte o günlerde kurtarıcı olacak bu reçel... Bir de keklerime katacağım. Az önce kahvaltıda krebime sürüp yedim. Portkal kabuğu acısından eser yok.

    Teşekkürler Simla paylaşım için bir kere daha...

    YanıtlaSil
  8. bundan günde ne kadar yiyebiliriz acaba

    YanıtlaSil
  9. 2-3 tatlı kaşığı uygundur.tatlandırıcı miktarı fazla çünkü.

    YanıtlaSil
  10. Simla'cım tarifi aynen yaptım fakat biraz acılık var ve susuz gibi oldu :-(

    YanıtlaSil
  11. Simla hanim merhaba guclendirme evresindeyim cilek receli yapip gunlu meyve yerine kullanilabilr mi? Yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
  12. burcu merhaba,
    evet tatlandırıcıyla yaparak kullanabilirsin.

    YanıtlaSil
  13. Cok tesekkur ederim. harikasiniz

    YanıtlaSil
  14. ay bu tarifi görmekte çok mu geciktim ya :( portakal yokkkk :(

    YanıtlaSil
  15. bildiğim kadarıyla meyve seyırde yasak portakalında yasak oldugunu varsayarsak seyıre uygun değil yanlış mı düşünüyorum?..

    YanıtlaSil
  16. portakalın kabuğu izinli.meyvesi yenmiyor.

    YanıtlaSil
  17. Ben bunu portakal şekerlemesi olarak yapmıştım, bu şekilde yiyemedim, üzerine 3 farklı çikolatayı benmari usulü eriterek ve üzerine antep fıstığı serperek misafirlerime ikram ettim, bayıldılar.

    YanıtlaSil

Adsız yorumları yanıtlamak çok tatsız oluyor:)
Google hesabınız yoksa Adı/URL kısmını seçerek (blog sahibi değilseniz URL kısmını boş bırakın lütfen) adınızı veya nickinizi yazarsanız size hitap edebilirim.
Sorularınıza daha hızlı yanıt almak istiyorsanız facebooksayfamda duvardan sormanızı rica ediyorum.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Blogging tips