sosyal ağlarda izleyin

30.11.12

SAHLEPLİ KEK

EVRE:ATAK-SEYİR-GÜÇLENDİRME


Salep yer misiniz?:))
Bu keki yerken gerçekten bir fincan sıcak salep içmiş gibi olacaksınız:)
Tabi eğer arzu ederseniz yanında salep de içebilirsiniz.Tabi yağsız süt,saf sahlep tozu ve tatlandırıcıyla hazırlanmış olmak kaydıyla.

Biliyorsunuz ben başından beri  dondurma , sahlepli tavuk gibi çeşitli tariflerimde sahlep kullanıyorum.Baharat olması nedeniyle sakınca görmüyordum kullanmak için.Fakat aynı zamanda kıvam verme özelliği olması nedeniyle tereddütte kalınca içeriğini araştırma gereği duydum.

''Sahlep Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen otsu bir bitkidir. Ayrıca sahlep orkide türlerine Anadolu’da verilen genel ismidir. Sahlepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir.

Çiçeklenme zamanında çapa ile sökülerek toplanan o yılın sahllep yumruları,suyla yıkanarak temizlenir, ipe dizilerek su veya sütle kaynatılır, sonra açık havada kurutulur. Kurutulan yumrular dövülerek toz sahlep haline getirilir. Sahlep yumruları kremsi renkte, yumurta seklinde,  çatalsı veya saçaklıdır.

Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Yurdumuzda bir çok çeşidi vardır. İçerdiği en önemli madde glikomannandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır.''

Sahlep bitkisi tıpkı Miracle Noodle denilen Dukan'da her evrede sınırsız yenebilen Shiratake Noodles'in üretildiği yam bitkisi gibi 'glukomannan' içeriyor.Bu madde katılaşma özelliği sağladığı gibi yine midede şişerek tokluk etkisi yaratan çok faydalı bir madde.

Bu özelliklerini Dukan resmi sayfasına mail attığımda onlar da birkaç ürünü inceleyip uygun bulduklarını ilettiler bana.
Burada dikkat edilmesi gereken alacağınız ürünün gerçekten saf sahlep unu olması.Piyasada pekçok nişasta karışımlı ürün olduğundan buna dikkat etmeniz gerekiyor.Gerçek sahlebin kilo fiyatı 150-300 tl arasında fakat çok az miktarlar kıvam için yeterli olduğundan gramla alabilirsiniz.(örneğin dondurma yapımında 1 kilo süte 5 gr sahlep yeterli geliyor.)Ben paketli olduğu ve internetten kolaylıkla temin edebildiğim için ayfer kaur tercih ediyorum.Ayrıca Eminönü'ne yolu düşenler kadem sahlepçilik'ten temin edebilirler.

Bu arada 'sahlep' bitkinin 'salep' ise sahlepten yapılan içeceğin ismi.

Geniş açıklamalardan sonra sıra tarifte:)

MALZEMELER:
-2 yumurta akı
-1 çay bardağı yağsız süt(küçük bardak)
-2 yk yulaf kepeği
-2 yk tatlandırıcı
-1 yk sahlep
-2 çay kaşığı tarçın
-1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Yumurta akı ve tatlandırıcı çırpılır.Süt ilave edilip karıştırılır.Kepek,tarçın,sahlep ve kabartma tozu başka bir yerde karıştırılarak ilave edilir.

Muffin kalıplarına bölüştürülen karışım önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dk pişirilir.

Salep dilimleriniz hazır.

Afiyet olsun:)

27 yorum:

  1. Ooooo ha ri kaa ..salep yeni almistim aktardan :) hemeeen deniyim

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. simla hanım peki biz bu salebi mısır nişastası yerıne kullansak olmaz mı.. onu gönul rahatlıgıyla kullanamıyoruz..mesela süt diliminde,pudingte yada muhallebilerde nişasta yerıne salep kullansak kıvam artırıcı olarak olmaz mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olabilir tabi ama çok yoğun olacağından tadı rahatsız edebilir.

      Sil
  4. karniminnnnnnnn sesini duyuyorummmmmmmmm

    YanıtlaSil
  5. Simla hanim harika olmus bu bayildim. Hemen deneyecegim. Bugun atagimin 2. Gunu. Yarin bitiyor. Sebzeli gunlerimde limon kullanabiliyor muyum acaba? Inanilmaz derecede limon istiyor canim. :( simdiden tesekkurler. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Limon suyu 1 kaşık kadar kullanılabiliyor.Meyve olması sebebiyle yenmesi veya suyunun içilmesi uygun değil ne yazık ki:)

      Sil
  6. merhabalar Simla hanım,
    tatlandırıcıyı nerden temın edebılırım tam olarak bır adı varmı ya da markası?

    kestane kebap acele cevap bugun yapmalıyım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eczanelerden,büyük marketlerden bulabilirsin.splenda şekere en yakın olanı ama stevya veya takita formtat60 veya takita stevya da tercih edebilirsin.

      Sil
  7. aşırı leziz görünüyor, tarif için teşekkürler. saf sahlebi nereden temin edebiliyoruz? büyük marketlerde var mı? markası fln var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. marketlerde var mı bilmiyorum açıkcası.belki açık baharat satan marketlerde bulunabilir.(carrefour gibi)
      ayfer kaur alıyorum ben.

      Sil
  8. Mrb ben bunu yaptım suan bi tuhaf oldu içi fos gibi neyi yanlış yaptım bilmiyorum. bide atagın 3 GÜNÜNDEYİM 68 kiloyum boyum 1.68 kaç atagı kaç gün yapmalıyım? 3 günde kilo kaybım olmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bengü fırından veya pişirme tekniğinden kaynaklı olabilir.
      fırını hiç açmadan pişir ve soğuyana dek çıkarma içinden.
      atak süreni dukan testi yaparak bulabilirsin.

      Sil
  9. bu dikdöergen kalıplardan nerden bulabilirim?

    YanıtlaSil
  10. selam:) bundan bende yapacağım,fakat bir sorum olacak,gün içerisinde ne kadar yiyebiliyoruz bunlardan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunun içinde 2 yk kepek var.kaç tane çıkarsa evrene göre hesaplamalısın.örneğin bu ölçüyle 4 adet kek yaparsan 3 tanesini yiyebilirsin.

      Sil
  11. Merhaba Simla hanım,
    ayfer kauru salepi dün carrefourda gördüm elimi attım almak için bir içeriğine bakayım dedim, içeriğinde nişastalar un gibi bişeyler yazıyodu görünce vazgeçtim sordum saf salep dendi, bu markanın uygun olduğuna emin misiniz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba:)
      o ibare tüm diğer baharatlarında da yazıyor.genel olarak konulan bir uyarı imiş.

      Sil
    2. aa uygun yani çok sevindim bir sakıncası yok o halde yaza bol bol dondurma yiyebiliriz :)) Teşekkürler.

      Sil
  12. sevgili simla ben regl dönemime girdim, diyete aynen devam ediyorum,fakat duraklamaktan korkuyorum,çünkü regl dönemlerimi her ay yoğun,sancılı ve şişkinlikle geçiriyorum,önerebileceğin birşey var mı yada yapmam gereken ?

    YanıtlaSil
  13. Simla hn bunu acaba 2kasik tam buğday unu ile yapabilir miyim? Son evredeyim .


    YanıtlaSil
  14. Acaba dedim aklımdan geceni mı deniyorsunuzdur mutfakta, zencefilli kek mesela:) Saf sahlepim ve toz zencefilim bana bakıyorlar, hangisini kullanıp bir kek yapayım karar veremedim.

    YanıtlaSil














  15. Ben ikinci evredeyim.AKlıma takılan iki şey var kabartma tozunun zararı yokmu kitapta göremedim. Eğer zararlı değilse her gün kullanılabilirmi?
    .Ve süttozu bunuda kitapta göremedim kullanımı doğrumu?





    YanıtlaSil
  16. sahlepli keki denedim. pek damak tadıma uymadı. ama emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Adsız yorumları yanıtlamak çok tatsız oluyor:)
Google hesabınız yoksa Adı/URL kısmını seçerek (blog sahibi değilseniz URL kısmını boş bırakın lütfen) adınızı veya nickinizi yazarsanız size hitap edebilirim.
Sorularınıza daha hızlı yanıt almak istiyorsanız facebooksayfamda duvardan sormanızı rica ediyorum.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Blogging tips