EVRE:ATAK-SEYİR-GÜÇLENDİRME |
İş için İspanya'da geçirdiğim 1 ay boyunca neredeyse hergün yediğim bu tatlıyı nasıl oldu da hiç yapmak gelmedi aklıma bilmiyorum.Ama aklıma düşüren arkadaşıma buradan selamlarımı yolluyorum.Sibel'cim Selanik Tatlısı gibi bunu da yapılacaklar listesine eklemeseydi ben yine denemeyi akıl edemeyecektim:)
Aslında yapımı çok kolay olan bu tatlının püf noktası üzerindeki karameli çıtır yapabilmek.Yoksa krem karamelden pek bir farkı olmuyor.Bunun için şekeri üstten kızartmanıza yarayacak pürmüze ihtiyacımız var aslında.Bende pürmüz olmadığı için önce kremanın üzerine tatlandırıcı ekerek fırınladım ama istediğim gibi olmayınca başka formül düşündüm.Ve BİNGO.:)Tabi bu iş için karamelize olabilen bir tatlandırıcıya ihtiyacınız var.Ben takita formtat60 kullandım.Diğerleriyle karamel yapmak pek mümkün olmuyor.
Hadi hiç durmayın.Bu harika lezzeti kaçırmayın:)
MALZEMELER:
-1,5 su bardağı yağsız süt
-1 tatlı kaşığı mısır nişastası
-1 yk toz tatlandırıcı
-1 yk limon kabuğu rendesi
-1 adet çubuk tarçın
-1 yumurta sarısı
üzeri için;
-2 yk toz tatlandırıcı(takita formtat60)
Sütün 1 bardağının içine limon kabuğu rendesi ve
Nişasta,tatlandırıcı,yumurta sarısı ve kalan yarım bardak süt iyice çırpılır.Ateşteki sütten azar azar eklenerek alıştırılır.Kaynayan süte eklenen karışım karıştırılarak pişirilir.Koyulaşınca ateşten alınan krema kaplara bölüştürülür.(ben tek bir büyük kap kullandım ama bu ölçüyle 2 ramekin çıkıyor)Soğuyan krema dolaba alınır.
Üzerindeki çıtır kaplama için toz tatlandırıcı orta ateşte eritilir.
Eriyen tatlandırıcı yağlı kağıt üzerine kullandığınız kase çapında yayılır.Servisten hemen önce donan şekerler kağıttan ayrılarak kaselerin üzerine tabaka halinde konur.
Çıtır şeker kaplı tatlınız hazır.
Afiyet olsun:)
Çok sevdim bu fikri harikasın:)
YanıtlaSilRamazan geldi ve ramazan benim icin güllac demek ama yiyemicez :( dukan usulu gullac olmaz heralde yapamayiz di mi,yapsan sana okadar cok dua ederim ki
YanıtlaSilGüllaç yaprakları nişastadan yapılıyor.Ama kullanımımız çok sınırlı olduğu için denemedim bile yapmayı.
YanıtlaSilbunu dün yaptım. içinde yulaf kepeği olmayan tatlılara minnettarım . benimkisi puding gibi oldu ama süperdi gene de
YanıtlaSilLütfen sitede yaptığınız yemekleri adrese gönderseniz nooooolur yani :) satın alalım artık, bi dolu bi dolu yapın biz de başlayalım biyerden. armut pişsin ağzımıza düşsün yaa :(
YanıtlaSilLütfen sitede yaptığınız yemekleri adrese gönderseniz nooooolur yani :) satın alalım artık, bi dolu bi dolu yapın biz de başlayalım biyerden. armut pişsin ağzımıza düşsün yaa :(
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilkrem karamel mi ben ona resmen aşığım :) üzerindeki çıtır toz şekerden olmuyor mu yani :(
YanıtlaSilama çok beğendim ben bu tarifi ...
diyette değilsen toz şekerle yapabilirsin tabi:)
YanıtlaSilSimla :)))))
Silatak döneminde nişasta kullanmamız dogru mu ? bir de karameli nasıl kazıdın tencereden?çok teşekkürler
YanıtlaSilnişasta ataktan itibaren hergün olmamak kaydıyla 1 tatlı kaşığı kadar izinli.
YanıtlaSilkitapta ataka tariflerinde sosu kalınlaştırmakta kullanıldığını görebilirsin.
karamel sıcakken akışkan oluyor.o haldeyken yaplı kağıda dökmelisin:)
çok teşekkürler ellerinize sağlık(:
YanıtlaSilbenimki koyulaşmadı:( su gibiydi kaseye aktarırken
YanıtlaSilolması lazım aslında ama ölçülerde farklılık olmuş olabilir belki.
YanıtlaSilmerhaba. Tatlandırıcı olarak stevia kullanabiliyor muyuz?
YanıtlaSilstevia kullanabiliyoruz tabi.sadece karamel yapımına uygun değil.
YanıtlaSilSimla stevia ile olumuyor mu bu takitayi falan bilmiyorum ben bide gecen yanlış hatırlamıyorsam korumadayı sp yumurtanın sarısı yok mu demiştin
YanıtlaSilbenim karamelim yanık kokuyor ve hala su gibi nasıl yapacağımı anlamadim
YanıtlaSilyandıysa yanık kokması normal:)yakmadan renk değiştirecek kadar erimeli.sıvı haldeyken kağıda döktüğünde donuyor.
Sil