sosyal ağlarda izleyin

15.2.13

EKLER

EVRE:SEYİR-GÜÇLENDİRME

Ekler 19.yy'dan beri yapılan,Fransız mutfağından bir tatlı.Eclair kelimesi Fransızca'da şimşek anlamına geliyor.Pastacı kremasının parlaması nedeniyle bu ismi aldığına inanılsa da bağlantının nedeni çok da belli değil.

Ekler hamurunu pişirmek incelik isteyen bir iş.Hamurun kıvamı kabarması ve içinin boş kalabilmesi için çok önemli.Orijinal tarife göre yaptığım ballı baba pastası da güzel olmuştu fakat istiridye ekmek 'teki hamurla bu tarif gerçekten enfes oldu.İçi boş hamur elde etmek için çok daha pratik ve üstelik kepeksiz:)

Hamur tarifini birebir uyguladım.sadece biraz vanilya aroması ekledim ve küçük silikon dikdörtgen kalıplarımı kullandım.Siz yuvarlak da yapabilirsiniz.
edit:hamura tatlandırıcı eklememiştim fakat bu şekilde bazı arkadaşların damak zevkine uymamış.o yüzden arzu ederseniz ekleyebilirsiniz.

MALZEMELER:

Hamur için;
-3 yk yağsız süttozu(tepeleme)
-1 yumurta
-2 yk yağsız yoğurt(susuz kısmından)
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-4-5 damla vanilya aroması
-1 yk toz tatlandırıcı(arzuya bağlı)

İç kreması için;
-1,5 su bardağı yağsız süt
-1 yk mısır nişastası
-2 yk toz tatlandırıcı
-4-5 damla vanilya aroması

Üstüne;
-1 tatlı kaşığı kakao
-2-3 yemek kaşığı ılık su(kıvama göre arttırıp azaltın.)
-1 tatlı kaşığı toz tatlandırıcı(bitter tat için eklemeden de olur.)

Fırın 150 derecede ısıtılır.
Yumurta ve yoğurt çırpılır.Sütozu ve kabartma tozu ilave edilerek karışım pürüzsüz bir hal alana dek iyice karıştırılır.
Muffin kalıplarına paylaştırılır.

150 derecede 15 dakika,daha sonra 180 derecede yaklaşık 10 dakika daha pişirilir.Üzerleri iyice kızarınca fırın kapatılır ve kapak hiç açılmadan fırın içinde soğutulur.

not:pişirme tekniğine tam olarak uyduğunuz takdirde aynı şekilde olacaklardır.

Krema malzemeleri karıştırılarak pişirilir.Kaymak tutmaması için arada bir çırpılarak soğutulur.

Soğuyan hamur ikiye bölünerek krema doldurulur.

Kakao sosu ile süslenerek servis edilir.

Afiyet olsun:))

  not:tarifteki nişasta ve kakao  miktarları günlük sınırlı izinli hakkınız kadardır.

                                                                                                         

25 yorum:

  1. kaç tane çıkıyor bu tariften simla hanım?

    YanıtlaSil
  2. Kucuk ekler boyutunda 7 adet cikti.muffin kalibinda 4 adet cikmisti.

    YanıtlaSil
  3. harikasın siml ellerine saglık yaptım bile tadını merak edıyorum hamurunu tarıfıne gre pişirdim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yalnız kakao sosu sıvık oldu

      Sil
    2. işte onun için yazdım yavaş yavaş koymak lazım suyu.benim kaşığım çok derin değil.

      Sil
  4. hangi dönem için bu seyirde olurmu?

    YanıtlaSil
  5. telden göremedim

    YanıtlaSil
  6. seyirde mısır nişastası kullanabiliyor muyuz ki?harika görünüyor,olsa da yesemmmmmmm........bir de tatlandırıcı olarak ne kullanıyorsunuz?

    YanıtlaSil
  7. ay bu muhteşem görünüyor çok teşekkürler.içinde kepek olmaması da ayrıca kalbimi kazandı :D

    YanıtlaSil
  8. Simla selam her zamanki gibi harika bir tarif ama hamurda hic tatlandirici yok mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır yok.orijinal tarifte de kullanılmaz şeker.krema ve sos yeterince tatlı oluyor zaten.

      Sil
  9. ayy gunlerdir canim nasil istiodu, resmen hizir gibi yetistin. cok hayir dualarimi aldin bilesin :)

    YanıtlaSil
  10. muhteşem görünüyor, 15 gündür uyguluyorum diyeti, daha tatlı yapmadım. sanırım ilk bunu uygulayacağım :)) elinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. Süt tozu yerine başka light süt kullanabiliyor muyuzzz ?

    YanıtlaSil
  12. Tarif harika görünüyor diyen çok olmuş, yaptım diyen de olmuş ama yaptım yedim, iyi oldu, kötü oldu diyen yok:) Birinin o cesareti göstermesi gerekiyor galiba.

    Ben yaptım bu tarifi. Yemeyi de denedim. . Özür dilerim ama çok kötü oldu.

    İstridye ekmek yapmıştım daha önce. Sevmiştim de. Yine yaptım. Krema ve kakao sosu da yaptım. Ama bu üç farklı katmanın tatları birbirine uymadı.

    Hele istridye ekmeğin tuzlu tadı ile iç kreması hiç uyuma girmedi...

    Elbette normal ekler tadı, kıvamı beklemedim ama bari yakın bir tat olsaydı:((

    Ben de ne yapayım, ekmeklerin üstündeki ve içindeki sosla kremayı yalayarak yedim, ekmeklerini çöpe attım.

    Böylece bir maceram daha omuzlarım düşük biterken yarın yeni bir gün... Yeni umutlar... Simla'nın bazı tariflerini hakikaten güzel yaptığımı bilmenin öz güveni...

    Yarın ne denesem acaba?

    YanıtlaSil
  13. Bende bu tarifi beğendim desem yalan olur tuzlu ve tatlı uyumu bana göre değil... ıslak kek'in üzerine tanımıyorum yaa nefis bir tatlı :-) yinede bu şevkimi kıramadı Simla acaba yeni tarif eklemiş mi diye devamlı sayfayı ziyaret ediyorum :-)

    YanıtlaSil
  14. eleştiriler iyiye götürür:)teşekkürler:)
    madem öyle bir sorun oldu hamura tatlandırıcı ekleyelim.sanırım o zaman hallolur:)

    YanıtlaSil
  15. Simla hanimbikac Tarifinizi Denedim Supersiniz!yirmi Gundur Dukandayiz Ve Yemek Yemeyi Seven Biri Olarak Sizin Tariflerinizden Cokca Faydalaniyorum:)iyi Ki Bu cestlemeleri Yapmissiniz

    YanıtlaSil
  16. simla hanım ben tablet şeklinde tatlandırıcı aldım onu ezsem toz halıne getırsem olur mu?bide içinde fırında pişiminde tatlandırcılık özelliğini kaybediyor diyor?

    YanıtlaSil
  17. gizem tablet tatlandırıcılar pişirmeye uygun değildir.yazdığı gibi pişince tatlarını kaybederler.

    YanıtlaSil
  18. ekleri denemdim. muhallebisi gerçekten muazzam oldu ama hamuru için ne yazıkki aynı şeyi söyleyemicem. tatlandırıcı da katmama rağmen tuzlu bi tat kaldı. Çok teşekkürler sayenizde muhallebi tarifim oldu :)

    YanıtlaSil
  19. Bu tarifi yaptım bende :) hamuru söndü ama. tamamen anlattığınız gibi birebir uyguladım. slikon kalıpta yaptım pişirirkençok kabardı açmadım kapağı ve sönmüş bir baktım ki :( ama tadı enfesti. görüntü ofsayt olsada tadı mükemmeldi :) tşk ederiz

    YanıtlaSil

Adsız yorumları yanıtlamak çok tatsız oluyor:)
Google hesabınız yoksa Adı/URL kısmını seçerek (blog sahibi değilseniz URL kısmını boş bırakın lütfen) adınızı veya nickinizi yazarsanız size hitap edebilirim.
Sorularınıza daha hızlı yanıt almak istiyorsanız facebooksayfamda duvardan sormanızı rica ediyorum.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Blogging tips