sosyal ağlarda izleyin

4.2.13

DUKAN DİYETİ VE pH DENGESİ(YAN ETKİLERİ AZALTMANIN YOLLARI)


Dukan diyeti yaparken yaşadığımız bazı şikayetlerin nedenlerini ve çözümlerini araştırırken kendimi farklı kaynaklarda buldum.
Okudukça ve bilgilendikçe diyet süresince alınabilecek bazı önlemlerle bizi rahatsız eden birçok şikayetimizden kurtulabileceğimizi gördüm.

Başlıkta yazdığım ASİT-BAZ dengesini ve neden Dukan'la ilişkili olduğunu basitçe anlatmaya çalışacağım.
Bir maddenin asit veya alkali derecesi 0-14 arası değerlerde PH ile ölçülür.Nötr olan maddeler 7 PH derecesindedir.7'den aşağı doğru inildiğinde asitlik derecesi artarken yukarı doğru çıkıldığında ise alkalik derecesi artar.
İnsan vücudundaki sıvıların PH derecesi ise 7.35-7.45 arasındadır.Vücudumuz bu dengeyi sağlamak için asit ve alkali mineralleri nötr hale getirmeye çalışır.


Alkali besinler kanın temizlenmesini sağlar ayrıca yüksek magnezyum ve potasyum içerdiklerinden vücuda direnç kazandırırlar.
Asidik yiyecekler ise kanın asit oranın arttırıp vücut direncini azaltırlar.Limon gibi bazı yiyeceklerin kendileri asitli olduğu halde yendiklerinde sistemde güçlü alkali besinlere dönüşürler.Yani bir yiyeceğin asidik olması için asit barındırmasına gerek yoktur.

Asidik yiyecekleri fazla tüketmeye başladığımızda vücut dengeyi sağlayabilmek için kemik ve kaslardan magnezyum,kalsiyum ve çinko gibi alkali mineralleri kullanmaya ve fazla asidi dokularda depolamaya başlayabilir.
Bu da protein ağırlıklı diyetlerin sebep olduğu kabızlık,eklem ve kas ağrıları,yorgunluk,bitkinlik,cilt bozulmaları,saç dökülmesi,uçuklar,idrar yolları enfeksiyonları gibi belirtileri çok iyi açıklayan bir neden.


Aşağıdaki tablo asidikten alkaliye besin gruplarını içeriyor.
Gördüğünüz gibi ağırlıklı olarak tükettiğimiz pek çok besin asidik sınıfında.



Tamamen alkali beslenme birçoğumuz için oldukça radikal bir seçim.
Fakat aldığımız yüksek asidik gıdaların etkisini minimuma indirmek için yapabileceklerimiz mevcut.
-Diyetin gereklerini yerine getirerek seyir evresinin gereğinden fazla uzamamasını sağlamak.
-Protein sebze günlerinde önerilen bize uygun alkali sebzeleri bolca ve çiğ olarak tüketmek.
-Tatlandırıcı seçimimizi Stevya'dan yana kullanmak.
-pH seviyesi %8'in altında su tüketmemek ve sıvı ihtiyacını çay,kahve ve light içecekler yerine suyla karşılamak.(kafeinli içecekler sıvı ihtiyacı karşılamak yerine vücudu daha da kuruturlar.bu tür içecekleri içtiğinizde etkilerini azaltmak için içtiğiniz su miktarını arttırmalısınız.)
-Sabah kalkınca ve akşam yatmadan önce 1 bardak ılık su içinde eriteceğiniz 1 çay kaşığı sodyum bikarbonat içmek(sodyum bikarbonatı eczaneden almanızı tavsiye ederim.(ingiliz sodası,cep sodası ya da içme sodası olarak da sorabilirsiniz.)marketten alacağınız karbonat aynı işlevi sağlayamayabilir.)Sodyum bikarbonat suyun pH'ını arttırarak vücudunuzun alkali kalmasını sağlar.


Yine eczaneden temin edebileceğiniz pH ölçer kağıtlarla idrarınızın pH'ını ölçebilir vücudunuzun asidik olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.


Vücudu asidik yapan etmenler sadece besinler değil.Duygu,düşünce ve davranışlarımız da aynı etkiyi yapabiliyor.
Sevgi,mutluluk,minnet,dinlenme,pozitif düşünceler alkali etki bırakırken;kıskançlık,nefret,öfke,stres,hareketsizlik,korku,uykusuzluk,sigara kullanımı,radyasyona maruz kalmak(bilgisayar,tv. ve telefonla içiçe olmak) vücut için asidik ortam yaratıyor.

not:Eczanelerde sodyum bikarbonat buluamadığınızdan veya eczacıların haberleri bile olmadığından yakınan bazı takipçilerim için eczaneden aldığım iki ayrı markanın karbonat fotoğraflarını eklemek istedim.





not: SN.KEMAL MİLAR 'ın facebook sayfasından karbonatla ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kendisinin karbonat kullanımıyla ilgili paylaşımı şu şekilde:

''
  • KARBONAT - SODYUM BİKARBONAT

    Karbonat ( Sodyum Bikarbonat - İngilizce: Sodium bicarbonate - Kimyasal formülü : NaHCO3 )
    Eczanelerde: İngiliz Karbonatı, Solvey Karbonatı, Karbonat, Cep sodası, Garra Karbonat gibi isimlerle satılmaktadır. Eczanelerden almanızı tavsiye ederim. Markette satılanı alsak olmazmı ?Aktardan satın alsak olmazmı ? Bakkal'dan alsak olmaz mı gibilerinden bana soru sormayın. Ben size TEKRAR SÖYLÜYORUM ECZANEDEN ALACAĞINIZ KARBONAT EN GÜVENİLİR OLAN KARBONATTIR!!!.

    Not 1: Hasta olmamak için her gün 1 çay kaşığı karbonatlı su içebilirsiniz. Eğer grip, nezle gibi rahatsızlıklar olursa günde 3 çay kaşığı karbonatlı su içebilirsiniz. Eğer kanser hastasıysanız Önce gidip dijital pH ölçer alıp idararınızı sabah akşam kontrol edip pH ı 8 in üzerine çıkarmanız gerekir. Buna bağlı olarak karbonat içimi günde 5 - 6 çay kaşığı karbonatlı su içmeniz gerekebilir. 1 çay kaşığı karbonatlı suyu bir miktar içip yatağa yada kanepeye uzanıp 360 derece sağa sola dönerek haraket etmelisiniz . Bu haraketleri yaparken ara ara bardaktaki karbonat tüketilmelidir. Bol sebze ağırlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Özellikle gün boyu acıktıkça salatalık yemenizi tavsiye ederim. Bütün hastalıkların temelini asidlenmemizden kaynaklanır. Eğer asidik olursanız, kanser dahil pek çok hastalığa yakalanırsınız. Eğer vücudunuzdaki su alkaliyse hasta olmazsınız. Asla kola türü içecekleri tüketmemeniz gerekir. Bu içeceklerin hepsi asidik pH değeri 2,5 'tur. Sizi kimse bu içeceklere karşı uyarmaz. Cips'lerin içinde MSG vardır asla tüketmeyin, aşıların hepsi asidik'tir asla çocuklarınıza yaptırmayın. Yapat tatlandırıcılardan uzak durun asla kullanmayın. Eğer karbonatlı su içtiğinizde ishal olursanız bunu bilinki vücudunuz asitlerden kurtulmaya çalışıyordur. Bu iyi bir göstergedir. asitler atıldığında ishal biter.

    Eğer yüksek Tansiyonunuz varsa yada yaşlıysanız Karbonatlı suyu içtikten sonra Kanape yada yatağa uzanı 10 - 20 dk uzanıp dinlenin. Bazı insanlarda tansiyonda yükselme yaratabilir ama kısa sürer bu. O yüzden TANSİYONUNUZUN YÜKSELMESİNDEN ENDİŞE EDİYORSANIZ UZANIP 10 - 20 DAKİKA DİNLENİN.'' 

62 yorum:

  1. Sevgili Simla,
    yine cok kiymetli,guzel bilgiler paylasmissin ellerine saglik..bizde kk forumda bu konuyu konusmustuk 2 hafta kadar once ve hemen gunde 1 lt karbonatli su icmeye basladik.yanliz bir ikimizde tansiyonu salladi ve basdonmeleri yapti..o yuzden kullanacak arkadaslara bunu soylemek geregi hissettim.eger basdonmesi yasarlarsa bunun sebebi karbonatli su olacaktir..iyi calismalar

    YanıtlaSil
  2. Simla, içimi okudun. Bir kaç gündür karbonatlı su içmeye başlamıştım. İdrar testimde Ph5 çıkmıştı.. Ama ne kadar doğru ne kadar iyi yapıyorum bilmiyordum. Ama yazınla içime su serpildi..:) Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Idrarin normal phi 4-6 arasındadir zaten

      Sil
  3. isabel eczaneden mi almıştınız?ve dozu neydi?2 çay kaşığının tansiyonu etkileyeceğini sanmıyorum pek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yuksek tansiyon hastasiyim ilac kullaniyorum.eger karnonat kullamak istersem karbonat orani ne olmali tesekkurler

      Sil
  4. Evet eczaneden aldigim sodium bikarbonatti..ama evet belirtmeden gecemeyecegim 1.5 litre suya 1 tatli kasigi katip gun icinde hem bunu hemde normal 1.5 lt suyu tukettim.sizin yazdiginiz oran daha az .ama tansiyon problemi olanlara karbonatin onerilmediginide biliyorum..sizin soylediginiz sekilde deneyeyim birde.cunku tansiyon disindaki etkisini disinda memnun kaldim cunku gobegimdeki gozle gurulur sisligi bir gunde indirdi..

    YanıtlaSil
  5. Simla Hanım, bir konuda danışmak istiyorum ama özelden mail atmak istiyorum, nereden ulaşabilirim?

    YanıtlaSil
  6. dukandiyetitarifleri@gmail.com'dan mail atabilirsin.

    YanıtlaSil
  7. Doğrudan mail atmanın mümkün olduğunu sonradan farkettim, yolladım. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. selam simla hanim nasilsiniz sizi merak etmistim bu kadar ara vermezdiniz siteye sükür kavusturana yine bizlere güzel bilgiler verdiniz emeginize saglik sevgiler :))))

    YanıtlaSil
  9. Merhaba ben Filiz Tekin .2.haftadan başlayarak tansiyon düşmesi ve baş dönmesi yaşadım sebebini ve ne yapmam gerektiğini yazarmisiniz(dukan diyetinin 2.haftasindan itibaren)

    YanıtlaSil
  10. Her 20 kilo için 1 lt su içilmeli.Karbonatlı su oranıda 1 lt suya yarım çay kaşığı su idealdir.

    YanıtlaSil
  11. Ben hic bir sey anlamadi bana kisaca anlata bilirsinizmi

    YanıtlaSil
  12. Bana bu diyeti anlatirmisiniz tesadufen gordum siteyi ama pek bsey anlamadim

    YanıtlaSil
  13. Simla Hanım,çok teşekkürler bu değerli bilgiler için... Yazılarınız azmime azim katıyor resmen:)

    Yazınızın ardından hemen hangi suyun Ph seviyesi 8'in üzerinde diye bir araştırma yaptım Nestle ve Nida sularının 8'in üzerindedir. Paylaşmak istedim bende, tekrardan teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. filiz kısa bir tatildeydim.sağol:))

    Filiz Tekin,
    Vücudun yeni sisteme ayak uydurmaya çalışıyor.Eğer aç kalmıyorsan ve bol su içiyorsan endişe edecek bir durum yok.

    Arzu teşekkürler:)
    Birkaç firma daha yüksek değerlerde su satıyor.Artık etiketlere daha dikkat etmeliyiz:)

    YanıtlaSil
  15. eczaneden alabilecem nedir ve adi nedir tskl

    YanıtlaSil
  16. Tesekkurler Simlacim

    YanıtlaSil
  17. Simla,

    yine cok aydinlatici bir bilgiye sayende ulastim. Sahsen tesekkur ederim !

    YanıtlaSil
  18. diyetcan kuzusu7 Şubat 2013 19:41

    simlacım hoşgeldin özledik seni şükür kavuşturana canım :D

    YanıtlaSil
  19. Ayşegül Uyar12 Şubat 2013 17:51

    çok teşekkürler Simla hanım, yarın hemen karbonat almaya :)
    ya bir de listede görünce danışayım dedim.akçaağaç şurubu kullanmamızda mahsur var mı?dip not: içinde şeker katkısı yok, doğal hali
    geçenlerde misafir gelince onlara standart krep yaptım kendime de yulaf kepekli krep içine de akçaağaç şurubu hayır yani yasaksa bi daha yapmıyım :) yasak değilse gelin size de yapayım.. kanadadan taze taze :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bende birşey sorabilirmiyim.bizim ailece tansiyonumuz düşüktür,peki kullanabilirmiyiz hangi dozda,çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Merhaba bende birşey sorabilirmiyim.bizim ailece tansiyonumuz düşüktür,peki kullanabilirmiyiz hangi dozda,çok teşekkür ederim.

      Sil
    3. merhaba,
      karbonatın tansiyon düşmesine etkisi yok aksine fazlası yüksek tansiyonu olanlara önerilmez.benim söylediğim ölçü sizin için uygun.

      Sil
    4. Ayşegül teşekkürler:)
      akçaağaç şurubu bizim için ancak korumada uygun çünkü zararsız da olsa kalorili:)
      stevya ise diyet boyunca uygun.

      Sil
  20. Ben bu ingiliz sodasını kullanmaya eylül ayında başladım. Hergün içmedim. Sabah aç karnına limon sıkıp 1 çay kaşığı içmek yeterli. Ben guatr tiridi hastasıyım. Geçen hafta hastaneye gittim 9 mm'den 6,8 mm düşmüş nodüllerim. ve ödem attığınıda hissettim. Biliyorsunuz guatr hastaları için ph seviyesi çok önemli. Hiç ilaç kullanmadan sanırım iyileşiyorum. Maden suyundan kesinlikle çok farklı. :) Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel işe yaramış olması.Karbonat diyince insanlara basit geliyor ancak etkisi ortada:)

      Sil
  21. Yardım istiyorum sormam gereken sorularım var

    YanıtlaSil
  22. Az önce yazdım fakat yayınlanmadı sanırım

    YanıtlaSil
  23. Geçen sene bu zamanlarda doğum kilolarımı vermek için dukan kitabını aldım sizleride takip ederek 86 olan kilomu 70 indirdim aslında hedefim 65 fi fakat güçlendirmeye dahi geçemeden bıraktım kolesterolünde yüksek çıkınca ilaca başladım dukanıda bıraktım bu 2.5 ayda +5 görmeye başladım

    YanıtlaSil
  24. Tekrar kilo verip budefa 65 inmek istiyorum fakat kitapta bu diyeti sadece iki defa yapmamız gerektiği yazıyordu ben en azından ikinciyi ikinci çocuktan sonra yaparım diye düşünmüştüm :) ne önerirsiniz

    YanıtlaSil
  25. Dukanıda bırakalı 4 veya 5 ay olmuştur tekrardan verebilmek istiyorum yazdıklarıma bir çözüm bulabiliriz umarım

    YanıtlaSil
  26. Mrb buraya yazdım fakat görmediniz sanırım nereye yazarsam size daha kolay ulaşırım

    YanıtlaSil
  27. Teşekkürler :) bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz merhaba:)
      geç oldu afedersin:)
      dukan veya herhangi başka bir diyeti sürekli uygulamak,hayat boyu kilo verip almak asıl endişelenmemiz gereken şey.
      başlamak istiyorsan tekrar yapabilirsin fakat almamak için tüm evreleri tamamlamanı öneririm.

      Sil
  28. simla hanım taze mısır bizim için uygunmu? alkali sebzelerin içinde olduğundan soruyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır biz mısır tüketemiyoruz. karbonhidrat değeri onunda yüksek ;)

      Sil
  29. Bir doktor olarak biraz bilgi vermek gereği duydum .Vücudumuzda kan phini dengelemek için birçok doğal tampon sistemleri zaten var bu sistemler bozulduğunda devreye akciğer ve böbrekler girer ve kanın phini dengelerler.Biz acil durumlarda ve arter kan gazlarina bakarak pha müdahele edip etmeyecegimize karar veririz ve kan phi 7,1 altına dusmedikce bikarbonat vermeyiz hastaya

    idrarin normal phi zaten 4-6 arasında ve asidiktir o yüzden evde idrar phina bakarak yükseltmeye çalışmak sakıncalı çünkü idrar phi yükseldiğinde ortamdaki infeksiyon yapıcı bakterilerin çoğalmasına yol acar

    Özetle dışardan sodyum bikarbonat almak gereksiz yüksek dozlarda almak ise sagliksizdir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler;
      doğal tamponların yetişemediği durumlardan bahsediliyor yazıda.
      okuduğum kimi kaynaklar ise idrarın ideal değerinin 6.8 ila 7.2 arası olması gerektiği yönünde.(dr.robert young'ın kitabı örn.)
      birçok konuda tıp otoriteleri anlaşamazken bunun da kabul görmeyeceği aşikar zaten:)baksanıza yıllardır kabus olan kolestrol bile aklandı neredeyse.
      2 çay kaşığı karbonatın ,gereksiz birçok ilaç yüklenilmesinden iyidir diye düşünüyorum nacizane.

      Sil
    2. robert young doktor değildir bilgilerinize:)iyice araştırınca buldum bende:)

      Sil
    3. dukan ile bende 8kg verdim:)

      Sil
    4. evet medikal doktor değil ama diplomalı bir naturopat.
      medikal mikrobiyoloji,kimya ve biyoloji konusunda uzun yıllar eğitim almış bir bilim adamı.
      bu konuda yıllarca çalıştığı için tıp dr.larından daha ikna edici benim için:)

      Sil
  30. mehmet arıca5 Mart 2013 23:42

    selamlar. Benim şekerim 180 ile 250 arası çıkıyor.İnsülin kullanıyorum( 20 ünite).egsersizde yapıyorum, fakat 180 nın altına düşmüyor. Bu ingiliz karbonatından kullanırsam şeker değerlerimi düşürebilirmiyim? Fakat diğer taraftanda aklımda kalmış sanırım, Babam rahmetli almanyaya kilo ile götürürdü fakat her zaman derdi -yine mideyi deleceğiz- diye benim sorum bu karbonatı sürekli alırsak mideye zarar vermezmi? herkese şimdiden şifalı ve şikayetsiz günler dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba:)
      sodyum bi karbonat mide asidini düzenlemeye yardım ediyor.yani mideyi delme riski yok:)
      fakat şeker üzerinde etkisi olup olmayacağını deneyerek görebilirsin.kemal beyin sayfasında faydası olduğunu söyleyen kullanıcılar mevcut.

      Sil
  31. Bugün ilk defa sodyum bikarbonatlı su içmeyi denedim. Ama bu içilecek gibi değil; çok kötü bir tadı var. Bir bardak suya 2 kaşık koyup bir yudum içer içmez kustum. Sonra 1 kaşık koyup içmeyi denedim, yine midem bulandı. Bunu nasıl içebilirim? Bir yolu yada tekniği var mı? İçine herhangi başka bir şey eklememek gerekiyor anladığım kadarıyla. Ama midem kaldırmadı. Ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
  32. hatice 1 su bardağına silme 1 çay kaşığı yeterli.2 kaşık çok fazla zaten.

    YanıtlaSil
  33. cüneyt bey benim bu konuda tavsiyem 1 lt suya 1 çay kaşığı şeklinde olabilir.içtikten sonra 20 dk.kadar dinlenmeyi öneriyorlar.bu sırada tansiyonunuzu kontrol etmeniz ve ne şekilde etki ettiğini de gözlemeniz yerinde olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilginizden dolayı teşekkürler
      iyi haftalar

      Sil
  34. Merabalar, Bende dukanjn seyir evresindeyim verdiğiniz bilgiler Icin cok tesekkurler ama günde ne kadar litre suya kaç kaşık atılacağını söylermisiniz hep farklı yazmışlar teşekkürlwr şimdiden :)

    YanıtlaSil
  35. 1 bardak suya 1 çay kaşığı uygundur.eğer içmekte zorlanıyorsanız 1 lt'ye de karıştırabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  36. merhaba ben karbonatlı suyu bir su bardağına 1 çay kaşığı koyup eritiyor ve her sabah aç karnına içiyorum.Tadı kötü ancak içerken burnumu kapatarak içmeye başladığımdan beri zorlanmıyorum,mide bulantısı yapan arkadaşlar birde bu şekilde içmeyi denesin,bağırsak fonksiyonlarım da şimdiden düzeldi.

    YanıtlaSil
  37. Merhaba,dukan diyetinde kilo verme sebeplerinden birisi de midenin proteini hazmetmeye çalışırken harcadığı enerjidir diye biliyorum.karbonat bunu kolaylaştırır.Bunu dukan koçlarına sordunuz mu acaba ne dediler?

    YanıtlaSil
  38. berker merhaba,
    sabah aç karnına içilen karbonatlı su proteinlerin midede kalma hızını düşürmez.dolayısıyla böyle bir endişe yersiz.
    yemek üstüne içilse dahi etkilemez zira karbonatlı su midedeki asidi azaltacağından aksine daha yavaş sindirim söz konusu olur.

    YanıtlaSil
  39. Simla hanım merhaba,
    Öncelikle sitenizin bize bir deniz feneri gibi yol gösterdiğini belirtmek isterim. Teşekkür ederim.
    Ben seyir evresindeyim ara sıra bozsamda bir şekilde devam etmeye çalışıyorum. Ancak bu karbonat meselesi tadından dolayı beni çok zorladı. Sabah ılık suya limon ekleyip içsem ve gün içinde de bunu tekrarlasam aynı etkiyi yaratır mı?
    Handan

    YanıtlaSil
  40. Slm hocam kandaki ph 15 çıktı doktorum çok yüksek oldugunu soyledi. Dengelemesi icin ilac kullaniyorum bu durum tehlikelimiii ve karbonatli su icsem bu seferde cok mu duser ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu durumda en saglıklısı ılacı kullanıp dr.un tavsıyelerıne uymak.

      Sil

Adsız yorumları yanıtlamak çok tatsız oluyor:)
Google hesabınız yoksa Adı/URL kısmını seçerek (blog sahibi değilseniz URL kısmını boş bırakın lütfen) adınızı veya nickinizi yazarsanız size hitap edebilirim.
Sorularınıza daha hızlı yanıt almak istiyorsanız facebooksayfamda duvardan sormanızı rica ediyorum.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Blogging tips