sosyal ağlarda izleyin

21.4.12

DR.DUKAN'DAN ZAYIFLAMA SIRLARI(BESLENME SIRLARI-2)

foto:sacrededenblog.com


Sevgili Eda'nın çevirisiyle beslenme sırlarına devam...


Damak tadınızın kontrolünü ele geçirin
Eğer boğazınıza düşkünseniz ya da hızlı yemek yiyen biriyseniz bu kısım tam olarak sizi ilgilendiriyor.
İşaret parmağınızın ucuyla üst ön dişlerinizin arka yüzeyine dokunun ve parmağınızı biraz ileri doğru götürün. Dokunduğunuz yer damağınızın başlangıç sınırıdır. Damağınızın iç bükey çukur yapısı burada başlar ve küçük dilin arkasında son bulur. Bu çukuru üç parça olarak düşünürsek, ilk bölüm tad alma duyusu olmayan bir sinirle kaplıdır. Bu kısma temas eden yemeğin yapısını anlayabilirsiniz ancak lezzetini algılayamazsınız. Bu alanın sonunda, işlevi dil yardımı ile tad alma duyularını harekete geçiren arka kısım başlar. Açık olmak gerekirse ağzınıza attığınız her tür yemeğin damağın bu arka kısmına temas etmesi gerekir. Bununla birlikte, yemek buraya alındığında doğal olarak yutak tarafından emilir ve yemek borusuna geçer. Bu geçiş oldukça hızlı olur ve size damak tadı olarak adlandırdığımız, bir yemekten bekleyebileceğiniz hazzı verir. İşte sır burada: yemek yemeye başladığınızda, çiğnedikten sonra tükürük bezleriniz çalışmaya başladığında, lokmanızı diliniz vasıtasıyla damağınızın arka kısmına götürün ve orada tutabildiğiniz kadar uzun tutun. Bu dengeleyici yeme şekli kolaylıkla öğrenilebilir ve alışkanlık haline getirilebilir. Lokmanızın artık yutulmaya hazır hale geldiğini hissettiğiniz anda, kısa bir süre için tekrar dilinizle ön kısma getirin ve aldığınız lezzetin tadını çıkarın. Bu sayede yediğiniz yemekten en yüksek hazzı alacaksınız. Eğer bu kısımda ne anlatıldığınan tam olarak emin olamadıysanız şu egzersizi deneyin:  bir kahve çekirdeği alın ve olduğu gibi yutun. Hiçbir tat almadığınızı göreceksiniz. Sonra bir de aynı kahve çekirdeğimi çiğneyin. Tüm tadını yoğun olarak hissettiğinizi göreceksiniz. Bu durum tüm yiyecekler için geçerlidir. Bu yüzden unutmayın; damağınızın hakimi sizsiniz.

Kendi Proteinli Makarnanızı Yapın                                                                                                                                   
Dukan diyetinin ilk aşamalarında makarnaya izin yoktur. Ancak makarna, verilen her kilo başına 10 gün kuralının uygulandığı güçlendirme evresinden itibaren izinli besinler arasında yerini alır. Güçlendirme evresi boyunca, haftada 1 kez 1 kase makarna yenilebilir. Burada önemli olan tam tahıllı makarna tercih etmektir. Tam tahıllı makarna daha yoğun tatlı ve daha lezzetlidir. Makarnanızı 3 dakika yağsız süt içinde bekletin. Sütü çeken makarna daha yoğun ve daha doyurucu olacaktır.Makarnanın içerdiği yavaş şekerler protein tarafından dengelenecektir. Son olarak makarnanıza biraz domates ve çok az bir tutam parmesan ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz.

SÜTLÜ MAKARNA


Semizotu – Muhteşem bir püf noktası
Atak evreniz bittiğinde Seyir evresine geçersiniz ve artık sebzeler izinli gıdalarınıza eklenir.  Artık sizin için de semizotunu keşfetme vakti gelmiştir.  Semizotu, uzun yıllardır bilinen, her yerde yetişebilen ve uzun bir süre yabani ot olarak değerlendirilmiş bir bitkiydi. Ta ki dünyanın en az – Japonlardan bile az-kalp krizinden ölme oranına sahip halkı Giritlilerin diyetlerinde kullandıkları vazgeçilmez besinlerinin semizotu olduğu keşfedilene kadar. Açıkça söylemek gerekir ki semizotu gerçekten olağanüstü bir besindir. Dukan, imkanı olan herkese sadece yemesini değil yetiştirmesini de önerir. Yetiştirebilecek olanlar bitkisel ürünler satan bir yerden birkaç adet semizotu tohumu alarak yetiştirebilir, kısa bir süre içinde yetiştirdikleri semizotlarıyla salatalarını yapmaya başlayabilirler. Kesilen dallar kısa sürede yeniden uzar. Semizotu, salataların yanı sıra çorbalarda da kullanılabilir. Semizotu, yulaf kepeği ve elmada olduğu gibi yüksek oranda lif içerir ve fazla kalorilerin emilimini sağlar. Omega 3 deposudur ve stresle savaşmakta birebirdir. Bu durumda strese bağlı aşırı yeme isteğini de köreltmiş olur. Eğer hala semizotuyla tanışmadıysanız hemen tanışın ve hergün yemeyi alışkanlık haline getirin, nasıl inceleceğinizi görün.

foto:wikipedia.org

7 yorum:

  1. Makarnayı haşladıktan sonra mı sütte bekletmek lazım haşlamadan önce mi? Bu seri çok yararlı olmuş. Harikasınız :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba gerçekten blogunuz çok faydalı bende dukan diyetine başlayalı 6 gün oldu ve ben 2 kg verdim.Ama atak dönemini 5 gün yaptım 6.gün seyirdönemine geçtim.Bu diyeti sıkılmadan yapmamda payınız büyük.Tarifler bilgiler harika.Ama size birkaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.
    1-buğday kepeği ve süttozu bulamadım olmazsa olurmu?
    2-sarellenin şekersiz olanından alsam çooook canım istediği zaman sadece 1 çay kaşığı yiyebilirmiyim?
    dukan ekmek yaptım günde o ekmekten 2 dilim yersem birde yulaf kepeği ile çorba yapsam hakkımı aşmış olurmuyum?
    3-yulaf ezmesi ekmeğe katıyorum serbesmi?

    YanıtlaSil
  3. marjo ben direk sütle pişiriyorum.
    burada tarif mevcut.
    http://dukandiyetim.blogspot.com/2012/02/sutlu-makarna.html

    YanıtlaSil
  4. lezzetmutfağı çok teşekkürler:)
    1-ikisi de zorunlu değil.buğday kepeği kabızlık durumunda yulaf kepeğinin 1 kaşığıyla değiştirilerek kullanılıyor.süttozu ise bazı tariflerde un yerine.ama zaten sınırlı izinli.
    2-sarelle uygun değil ne yazık ki.şeker olmasa bile fındık içeriyor.
    seyirde 2 kaşık hakkımız olduğunu düşünerek hareket etmemiz lazım.Limiti aşmak duraklama yapabilir.
    3-yulaf ezmesi izinli değil yazık ki.

    YanıtlaSil
  5. fistik ezmesi light (calve), diyet recel (sekersiz),zeytin yine tuzsuz olarak seyir donemlerin PS gunlerinde tuketilebilir mi? Tuketemiyorsak sira onlara ne zaman gelecek? :)sporcu oldugum icin klasik kahvaltim olan yulaf ezmesi ne yazik ki yasak ne zaman geri donebilirim yulaf ezmesi ya da meyveli musli yemeye? tesekkurler :)

    Hande YGT

    YanıtlaSil
  6. fistik ezmesi light (calve), diyet recel (sekersiz),zeytin yine tuzsuz olarak seyir donemlerin PS gunlerinde tuketilebilir mi? Tuketemiyorsak sira onlara ne zaman gelecek? :)sporcu oldugum icin klasik kahvaltim olan yulaf ezmesi ne yazik ki yasak ne zaman geri donebilirim yulaf ezmesi ya da meyveli musli yemeye? tesekkurler :)

    Hande

    YanıtlaSil
  7. hande merhaba,
    saydıkların ne yazık ki uygun değil.ancak 3.evrede ödülde yenebilirler.
    yulaf ezmesi de aynı şekilde ancak yulaf kepeğiyle yaptığım kahvaltılık gevreğe goji berry ekleyebilirsin.
    kahvaltılık gevrek

    YanıtlaSil

Adsız yorumları yanıtlamak çok tatsız oluyor:)
Google hesabınız yoksa Adı/URL kısmını seçerek (blog sahibi değilseniz URL kısmını boş bırakın lütfen) adınızı veya nickinizi yazarsanız size hitap edebilirim.
Sorularınıza daha hızlı yanıt almak istiyorsanız facebooksayfamda duvardan sormanızı rica ediyorum.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Blogging tips