foto:sacrededenblog.com |
Sevgili Eda'nın çevirisiyle beslenme sırlarına devam...
Damak
tadınızın kontrolünü ele geçirin
Eğer boğazınıza düşkünseniz ya da hızlı yemek yiyen biriyseniz bu kısım tam
olarak sizi ilgilendiriyor.
İşaret parmağınızın ucuyla üst ön dişlerinizin arka yüzeyine dokunun ve
parmağınızı biraz ileri doğru götürün. Dokunduğunuz yer damağınızın başlangıç
sınırıdır. Damağınızın iç bükey çukur yapısı burada başlar ve küçük dilin
arkasında son bulur. Bu çukuru üç parça olarak düşünürsek, ilk bölüm tad alma
duyusu olmayan bir sinirle kaplıdır. Bu kısma temas eden yemeğin yapısını
anlayabilirsiniz ancak lezzetini algılayamazsınız. Bu alanın sonunda, işlevi
dil yardımı ile tad alma duyularını harekete geçiren arka kısım başlar. Açık
olmak gerekirse ağzınıza attığınız her tür yemeğin damağın bu arka kısmına
temas etmesi gerekir. Bununla birlikte, yemek buraya alındığında doğal olarak
yutak tarafından emilir ve yemek borusuna geçer. Bu geçiş oldukça hızlı olur ve
size damak tadı olarak adlandırdığımız, bir yemekten bekleyebileceğiniz hazzı
verir. İşte sır burada: yemek yemeye başladığınızda, çiğnedikten sonra tükürük
bezleriniz çalışmaya başladığında, lokmanızı diliniz vasıtasıyla damağınızın
arka kısmına götürün ve orada tutabildiğiniz kadar uzun tutun. Bu dengeleyici
yeme şekli kolaylıkla öğrenilebilir ve alışkanlık haline getirilebilir.
Lokmanızın artık yutulmaya hazır hale geldiğini hissettiğiniz anda, kısa bir
süre için tekrar dilinizle ön kısma getirin ve aldığınız lezzetin tadını
çıkarın. Bu sayede yediğiniz yemekten en yüksek hazzı alacaksınız. Eğer bu
kısımda ne anlatıldığınan tam olarak emin olamadıysanız şu egzersizi deneyin: bir kahve çekirdeği alın ve olduğu gibi yutun.
Hiçbir tat almadığınızı göreceksiniz. Sonra bir de aynı kahve çekirdeğimi
çiğneyin. Tüm tadını yoğun olarak hissettiğinizi göreceksiniz. Bu durum tüm
yiyecekler için geçerlidir. Bu yüzden unutmayın; damağınızın hakimi sizsiniz.
Kendi Proteinli Makarnanızı Yapın
Dukan diyetinin ilk aşamalarında makarnaya
izin yoktur. Ancak makarna, verilen her kilo başına 10 gün kuralının
uygulandığı güçlendirme evresinden itibaren izinli besinler arasında yerini
alır. Güçlendirme evresi boyunca, haftada 1 kez 1 kase makarna yenilebilir. Burada
önemli olan tam tahıllı makarna tercih etmektir. Tam tahıllı makarna daha yoğun
tatlı ve daha lezzetlidir. Makarnanızı 3 dakika yağsız süt içinde bekletin.
Sütü çeken makarna daha yoğun ve daha doyurucu olacaktır.Makarnanın içerdiği
yavaş şekerler protein tarafından dengelenecektir. Son olarak makarnanıza biraz
domates ve çok az bir tutam parmesan ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz.
SÜTLÜ MAKARNA |
Semizotu – Muhteşem bir püf noktası
Atak evreniz bittiğinde Seyir evresine
geçersiniz ve artık sebzeler izinli gıdalarınıza eklenir. Artık sizin için de semizotunu keşfetme vakti
gelmiştir. Semizotu, uzun yıllardır
bilinen, her yerde yetişebilen ve uzun bir süre yabani ot olarak
değerlendirilmiş bir bitkiydi. Ta ki dünyanın en az – Japonlardan bile az-kalp
krizinden ölme oranına sahip halkı Giritlilerin diyetlerinde kullandıkları
vazgeçilmez besinlerinin semizotu olduğu keşfedilene kadar. Açıkça söylemek
gerekir ki semizotu gerçekten olağanüstü bir besindir. Dukan, imkanı olan
herkese sadece yemesini değil yetiştirmesini de önerir. Yetiştirebilecek olanlar
bitkisel ürünler satan bir yerden birkaç adet semizotu tohumu alarak
yetiştirebilir, kısa bir süre içinde yetiştirdikleri semizotlarıyla
salatalarını yapmaya başlayabilirler. Kesilen dallar kısa sürede yeniden uzar.
Semizotu, salataların yanı sıra çorbalarda da kullanılabilir. Semizotu, yulaf
kepeği ve elmada olduğu gibi yüksek oranda lif içerir ve fazla kalorilerin
emilimini sağlar. Omega 3 deposudur ve stresle savaşmakta birebirdir. Bu
durumda strese bağlı aşırı yeme isteğini de köreltmiş olur. Eğer hala
semizotuyla tanışmadıysanız hemen tanışın ve hergün yemeyi alışkanlık haline
getirin, nasıl inceleceğinizi görün.
foto:wikipedia.org |
Makarnayı haşladıktan sonra mı sütte bekletmek lazım haşlamadan önce mi? Bu seri çok yararlı olmuş. Harikasınız :)
YanıtlaSilMerhaba gerçekten blogunuz çok faydalı bende dukan diyetine başlayalı 6 gün oldu ve ben 2 kg verdim.Ama atak dönemini 5 gün yaptım 6.gün seyirdönemine geçtim.Bu diyeti sıkılmadan yapmamda payınız büyük.Tarifler bilgiler harika.Ama size birkaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.
YanıtlaSil1-buğday kepeği ve süttozu bulamadım olmazsa olurmu?
2-sarellenin şekersiz olanından alsam çooook canım istediği zaman sadece 1 çay kaşığı yiyebilirmiyim?
dukan ekmek yaptım günde o ekmekten 2 dilim yersem birde yulaf kepeği ile çorba yapsam hakkımı aşmış olurmuyum?
3-yulaf ezmesi ekmeğe katıyorum serbesmi?
marjo ben direk sütle pişiriyorum.
YanıtlaSilburada tarif mevcut.
http://dukandiyetim.blogspot.com/2012/02/sutlu-makarna.html
lezzetmutfağı çok teşekkürler:)
YanıtlaSil1-ikisi de zorunlu değil.buğday kepeği kabızlık durumunda yulaf kepeğinin 1 kaşığıyla değiştirilerek kullanılıyor.süttozu ise bazı tariflerde un yerine.ama zaten sınırlı izinli.
2-sarelle uygun değil ne yazık ki.şeker olmasa bile fındık içeriyor.
seyirde 2 kaşık hakkımız olduğunu düşünerek hareket etmemiz lazım.Limiti aşmak duraklama yapabilir.
3-yulaf ezmesi izinli değil yazık ki.
fistik ezmesi light (calve), diyet recel (sekersiz),zeytin yine tuzsuz olarak seyir donemlerin PS gunlerinde tuketilebilir mi? Tuketemiyorsak sira onlara ne zaman gelecek? :)sporcu oldugum icin klasik kahvaltim olan yulaf ezmesi ne yazik ki yasak ne zaman geri donebilirim yulaf ezmesi ya da meyveli musli yemeye? tesekkurler :)
YanıtlaSilHande YGT
fistik ezmesi light (calve), diyet recel (sekersiz),zeytin yine tuzsuz olarak seyir donemlerin PS gunlerinde tuketilebilir mi? Tuketemiyorsak sira onlara ne zaman gelecek? :)sporcu oldugum icin klasik kahvaltim olan yulaf ezmesi ne yazik ki yasak ne zaman geri donebilirim yulaf ezmesi ya da meyveli musli yemeye? tesekkurler :)
YanıtlaSilHande
hande merhaba,
YanıtlaSilsaydıkların ne yazık ki uygun değil.ancak 3.evrede ödülde yenebilirler.
yulaf ezmesi de aynı şekilde ancak yulaf kepeğiyle yaptığım kahvaltılık gevreğe goji berry ekleyebilirsin.
kahvaltılık gevrek