DUKAN –her diyette olduğu gibi-bildiğimiz anlamda şeker kullanımına izin vermeyen bir diyet.Hatta bununla da kalmayıp kullanılabilecek tatlandırıcıları da sınırlıyor .Kitapta Aspartam kullanımına izin verilirken,sonradan piyasaya sürülen Sukraloz bazlı Splenda ve bitkisel doğal tatlandırıcı olan Stevia da diyette öneriliyor.
Tatlandırıcılar hakkında birçok olumlu-olumsuz yorum okumak mümkün.Kanserden,beyin tümörüne birçok hastalığın oluşumunda hedef gösterilen tatlandırıcıların FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) ve NCI(ulusal kanser enstitüsü) tarafından zararsız oldukları onaylanmış olsa da tüketicilerin tedirginliği devam ediyor.Üstelik tamamen naturel Stevia’nın henüz FDA onayı almamış olması beni diğerlerinin güvenilirliği konusunda daha da şüpheye düşürüyor.
Üstelik bazı araştırmalar tatlandırıcıların beyin tarafından şeker olarak algılandığı,bazıları da şeker isteğini kesmediği gibi daha çok şeker arzulanmasına yol açarak insulin salınımına bağlı olarak kilo alımına sebep olduğu görüşünde.
Tatlandırıcılar enerji içeren ve içermeyen olarak ikiye ayrılıyor.Biz enerji içermeyenleri kullanabiliyorsak da bazılarının içerdiği enerji miktarı gerçekten de çok düşük.3.33 kcal/g dan düşük miktarlarında Amerika’da yiyecek ve içeceklerin üzerine “0” kalori yazılmasına izin verilmiş.Alacağınız ürünlerde bu miktarlara da dikkat etmenizde fayda var.
Örneğin Tagatose deneyeceğim doğal tatlandırıcılardan birisi.
Enerji içeren tatlandırıcılar:
Genellikle bitkilerden ayrıştırılan kimyasal maddelerdir. Bunların enerji değeri vardır. Fazla miktarda alındıklarında kan şekerini yükseltirler . Bu maddelerden bazıları aynı ağırlıktaki şekerden daha az tatlı oldukları halde daha az enerji içerdikleri için şeker yerine kullanılabilirler.
Sükroz: Sofra şekeri olarak da bilinen şeker pancarı ve kamışından elde edilen bir disakkarittir. Bal, mısır şurubu ve esmer şekerin yapısındadır.
Fruktoz: Fruktoz meyvelerde ve balda doğal olarak bulunmaktadır. Diyabetik ürünlerin yapımında da kullanılmaktadır. Tüketimi fazla olduğunda, trigliseridlerin (kan yağlarının) yükseldiği saptanmıştır. Tüketimi bazı kişilerde ishale neden olabilir. Bal, reçel, toz tatlandırıcı, bisküvi, çikolata ve helvalarda tatlandırıcı olarak kullanılır. Zayıflama diyetlerinde kullanımı önerilmemektedir.
Sorbitol: Sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunmaktadır. Günlük alım miktarı 30 gramı geçtiğinde hazımsızlığa ve ishale yol açabilir. Sorbitol içeren ürünlerin 1 porsiyonunun en fazla 5 gram sorbitol içermesi ve günlük tüketiminde dikkatli olunması gerekir. Şekerlemelerde, tatlandırıcılı çikletlerde, tahin helvası, reçel ve jölelerde kullanılır.
Mannitol: Tatlılık derecesi glikoz kadardır. Gıda sanayinde, çiklet ve şeker üretiminde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
Xsilitol: Meyve ve sebzelerde (Çilek, malta eriği, karnabahar) bulunmaktadır. Diş çürüklerine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Çiklet ve çikolata üretiminde kullanılır. Barsaklardan, glikoza göre daha yavaş emilir, metabolizmada glikoza dönüşerek kan şekeri yüksekliğine ve günde 90 gramdan fazla alınması ishale neden olabilir.
Tagatose: Tagatoz laktozdan (süt şekeri) elde edilen doğal bir tatlandırıcıdır. Laktoz hidrolizi ile galaktoz ve glikoz ayrılmıştır. Galaktoz daha sonra enzimatik bir işlemle Tagatoza dönüştürülür. son bir arıtma işleminden sonra doğal şeker tadında lezzetli bir beyaz kristal yapı elde edilir. Son Tagatoz kristalleri hiçbir laktoz veya glukoz içermez.(TAGATESSE)
Rebiana(Stevia): Stevya yapraklarının özünden yapılan, yüksek saflıkta doğal bir tatlandırıcıdır. Vanilya, nane ve tarçın gibi diğer doğal aromaları çıkartmak için kullanılana benzer bir süreç kullanılarak yapılır. Rebiana çeşitli yiyecek ve içeceklerin içinde ve sofra tatlandırıcılarının içinde kullanılır.
Kurutulmuş haldeki şeker otu yaprakları normal şekerden 10-15 kat daha tatlıdır. İşlenerek toz haline getirilmiş şeker otu normal şekerden 200-300 kat daha tatlıdır.(STEVYA,STEVIT,TRUVIA)
Enerji içermeyen tatlandırıcılar:
Doğal tatlandırıcı molekülleri benzerlerinin laboratuvarlarda yapay olarak sentezlenmesi ile elde edilen maddelerdir. Genellikle sıfır ya da sıfıra yakın miktarda kalori içerirler.
Aspartam: Protein yapısındadır. Sakarinden pahalı olmasına rağmen tat olarak tercih edilen bir tatlandırıcıdır.
Isıya dayanıksız olduğu için, pişirilmesi gereken sütlü tatlılara ocaktan aldıktan sonra ilave edilmelidir. Günlük kullanım dozu 40 mg/kg olarak önerilir. Ülkemizde üretilen diyabetik baklavada ve diyet içeceklerde, karışım tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Aspartam, fenilalanini metabolize edemeyen Fenilketonüri’li hastalar için sakıncalıdır . Şekerden 200 kat tatlıdır.( Canderel, Sanpa, Diyet tad, Nutra tad, Aspartil, Sweet’N Low, Nutra sweet)
Asesülfam-K (Asesülfam potasyum): Şekere yakın bir tatlılık sağlar, fakat çok miktarda kullanıldığında acı ve metalik bir tat oluşturur. Isıya dayanıklıdır. Pişirilen, fırınlanan yiyeceklerde kullanılabilir (kek vb.) Kahvaltılık tahıllarla, tatlılarda, çiklet vb. yiyeceklerde karışım tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde üretilen diyabetik baklavada ve diyet içeceklerde karışım tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Günlük kullanım dozu, 15 mg/kg olarak belirlenmiştir. Şekerden 200 kat tatlıdır.(SWEET’N LOW)
Sakkarin: İlk bulunan tatlandırıcıdır. Ağızda metalik ve acı bir tat bırakır. Yüksek dozlarının hayvanlarda üriner sistem tümörlerine neden olması dolayısıyla insanlarda kısıtlı kullanımına izin verilmiştir(2.5 mg/kg). Gebelikte sakarin kullanımı sakıncalıdır. Bazı içeceklerde aspartam ve asesülfam potasyum ile birlikte karışım tatlandırıcı olarak kullanılır. Tatlandırıcılar, karışım olarak kullanıldığında, hem şekere yakın bir tat oluşur hem de istenmeyen tat değişiklikleri algılanmaz.Çay şekerinden 300-400 kat daha fazla tatlıdır. (Sakarin, Hermesetas, Dulcaryl, Tadalin, Scheekoppe, Sussli)
Siklamat: Siklamat, sevilen ve tadı iyi olan bir tatlandırıcıdır. Deney hayvanlarında, insanlarda tümör oluşumuna yol açmamasına rağmen, siklamatın yüksek dozlarının mesane tümörlerine yol açması nedeniyle bir çok ülkede yasaklanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, siklamat için günlük dozu 11 mg/kg olarak belirlemiştir. Sakarin ve siklamat genellikle siklamat/sakarinin=10/1 oranında karışım olarak hazırlanmaktadır.Sukroza göre 30 kere daha tatlıdır. Aşırı siklamat alımı ishale neden olmaktadır. Acı tad bırakır.ateşe dayanıklıdır.( Dulcaryl, Tadalin, Scheekoppe, Sussli)
Sukraloz: E 954 koduyla bilinen sukraloz, şeker kamışından elde edilen ve toz şeker gibi tatlı bir tadı olan, ancak insan vücudu tarafından bir karbonhidrat gibi algılanmayan yeni nesil tatlandırıcıdır.Acı tad bırakmaz,
ısıya dayanıklıdır. Şekerden 600 kat tatlıdır.(SPLENDA(toz,granül),TAKİTA FORMTAT60 GRANÜL,TAKİTA SUKRALOZLU TABLET)
KARIŞIM TATLANDIRICILAR:
Enerji içeren ve içermeyen tatlandırıcıların karışımlarından hazırlanmışlardır.Birbirlerini tat,pişirilebilirlik ve kalori açısından dengelemektedirler.Tatlandırıcılar, karışım olarak kullanıldığında, hem şekere yakın bir tat oluşur hem de istenmeyen tat değişiklikleri algılanmaz.Piyasada buluna çoğu tatlandırıcı markası bu karışımlardan oluşmaktadır.İçerikleri kontrol ederek almak görece daha zararlı olanlardan uzak durmamızı sağlar.
Dünya Sağlık Örgütü, ADI (Acceptable Daily Intake) değerleri ile günlük alınmasına izin verilen miktarları şu şekilde ,
Örn, Aspartam için 40 mg/kg ADI değeri saptanmış.
Yani gün içerisinde ağırlığımızın her 1 kg’ı için 40 mg aspartama izin verilmektedir. Bu da 60 kg ağırlığındaki bir kişi için (60 x 40) 2400 mg aspartama eşittir.
Bu çok fazla bir miktar olmakla beraber litrelerce diyet içecek,kilolarca tatlandırıcılı besin yiyebiliriz anlamına gelmiyor.
Aslında en güzeli şekeri hayatımızdan tamamen çıkarmak.Fakat bunun mümkün olamayacağı da aşikar.Tatlandırıcıların olası kötü etkilerinden korunmanın tek yolu miktarları kısıtlamaktan geçiyor.
Tatlandırıcılar hakkında birçok olumlu-olumsuz yorum okumak mümkün.Kanserden,beyin tümörüne birçok hastalığın oluşumunda hedef gösterilen tatlandırıcıların FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) ve NCI(ulusal kanser enstitüsü) tarafından zararsız oldukları onaylanmış olsa da tüketicilerin tedirginliği devam ediyor.Üstelik tamamen naturel Stevia’nın henüz FDA onayı almamış olması beni diğerlerinin güvenilirliği konusunda daha da şüpheye düşürüyor.
Üstelik bazı araştırmalar tatlandırıcıların beyin tarafından şeker olarak algılandığı,bazıları da şeker isteğini kesmediği gibi daha çok şeker arzulanmasına yol açarak insulin salınımına bağlı olarak kilo alımına sebep olduğu görüşünde.
Tatlandırıcılar enerji içeren ve içermeyen olarak ikiye ayrılıyor.Biz enerji içermeyenleri kullanabiliyorsak da bazılarının içerdiği enerji miktarı gerçekten de çok düşük.3.33 kcal/g dan düşük miktarlarında Amerika’da yiyecek ve içeceklerin üzerine “0” kalori yazılmasına izin verilmiş.Alacağınız ürünlerde bu miktarlara da dikkat etmenizde fayda var.
Örneğin Tagatose deneyeceğim doğal tatlandırıcılardan birisi.
Enerji içeren tatlandırıcılar:
Genellikle bitkilerden ayrıştırılan kimyasal maddelerdir. Bunların enerji değeri vardır. Fazla miktarda alındıklarında kan şekerini yükseltirler . Bu maddelerden bazıları aynı ağırlıktaki şekerden daha az tatlı oldukları halde daha az enerji içerdikleri için şeker yerine kullanılabilirler.
Sükroz: Sofra şekeri olarak da bilinen şeker pancarı ve kamışından elde edilen bir disakkarittir. Bal, mısır şurubu ve esmer şekerin yapısındadır.
Fruktoz: Fruktoz meyvelerde ve balda doğal olarak bulunmaktadır. Diyabetik ürünlerin yapımında da kullanılmaktadır. Tüketimi fazla olduğunda, trigliseridlerin (kan yağlarının) yükseldiği saptanmıştır. Tüketimi bazı kişilerde ishale neden olabilir. Bal, reçel, toz tatlandırıcı, bisküvi, çikolata ve helvalarda tatlandırıcı olarak kullanılır. Zayıflama diyetlerinde kullanımı önerilmemektedir.
Sorbitol: Sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunmaktadır. Günlük alım miktarı 30 gramı geçtiğinde hazımsızlığa ve ishale yol açabilir. Sorbitol içeren ürünlerin 1 porsiyonunun en fazla 5 gram sorbitol içermesi ve günlük tüketiminde dikkatli olunması gerekir. Şekerlemelerde, tatlandırıcılı çikletlerde, tahin helvası, reçel ve jölelerde kullanılır.
Mannitol: Tatlılık derecesi glikoz kadardır. Gıda sanayinde, çiklet ve şeker üretiminde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
Xsilitol: Meyve ve sebzelerde (Çilek, malta eriği, karnabahar) bulunmaktadır. Diş çürüklerine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Çiklet ve çikolata üretiminde kullanılır. Barsaklardan, glikoza göre daha yavaş emilir, metabolizmada glikoza dönüşerek kan şekeri yüksekliğine ve günde 90 gramdan fazla alınması ishale neden olabilir.
Tagatose: Tagatoz laktozdan (süt şekeri) elde edilen doğal bir tatlandırıcıdır. Laktoz hidrolizi ile galaktoz ve glikoz ayrılmıştır. Galaktoz daha sonra enzimatik bir işlemle Tagatoza dönüştürülür. son bir arıtma işleminden sonra doğal şeker tadında lezzetli bir beyaz kristal yapı elde edilir. Son Tagatoz kristalleri hiçbir laktoz veya glukoz içermez.(TAGATESSE)
Rebiana(Stevia): Stevya yapraklarının özünden yapılan, yüksek saflıkta doğal bir tatlandırıcıdır. Vanilya, nane ve tarçın gibi diğer doğal aromaları çıkartmak için kullanılana benzer bir süreç kullanılarak yapılır. Rebiana çeşitli yiyecek ve içeceklerin içinde ve sofra tatlandırıcılarının içinde kullanılır.
Kurutulmuş haldeki şeker otu yaprakları normal şekerden 10-15 kat daha tatlıdır. İşlenerek toz haline getirilmiş şeker otu normal şekerden 200-300 kat daha tatlıdır.(STEVYA,STEVIT,TRUVIA)
Enerji içermeyen tatlandırıcılar:
Doğal tatlandırıcı molekülleri benzerlerinin laboratuvarlarda yapay olarak sentezlenmesi ile elde edilen maddelerdir. Genellikle sıfır ya da sıfıra yakın miktarda kalori içerirler.
Aspartam: Protein yapısındadır. Sakarinden pahalı olmasına rağmen tat olarak tercih edilen bir tatlandırıcıdır.
Isıya dayanıksız olduğu için, pişirilmesi gereken sütlü tatlılara ocaktan aldıktan sonra ilave edilmelidir. Günlük kullanım dozu 40 mg/kg olarak önerilir. Ülkemizde üretilen diyabetik baklavada ve diyet içeceklerde, karışım tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Aspartam, fenilalanini metabolize edemeyen Fenilketonüri’li hastalar için sakıncalıdır . Şekerden 200 kat tatlıdır.( Canderel, Sanpa, Diyet tad, Nutra tad, Aspartil, Sweet’N Low, Nutra sweet)
Asesülfam-K (Asesülfam potasyum): Şekere yakın bir tatlılık sağlar, fakat çok miktarda kullanıldığında acı ve metalik bir tat oluşturur. Isıya dayanıklıdır. Pişirilen, fırınlanan yiyeceklerde kullanılabilir (kek vb.) Kahvaltılık tahıllarla, tatlılarda, çiklet vb. yiyeceklerde karışım tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde üretilen diyabetik baklavada ve diyet içeceklerde karışım tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Günlük kullanım dozu, 15 mg/kg olarak belirlenmiştir. Şekerden 200 kat tatlıdır.(SWEET’N LOW)
Sakkarin: İlk bulunan tatlandırıcıdır. Ağızda metalik ve acı bir tat bırakır. Yüksek dozlarının hayvanlarda üriner sistem tümörlerine neden olması dolayısıyla insanlarda kısıtlı kullanımına izin verilmiştir(2.5 mg/kg). Gebelikte sakarin kullanımı sakıncalıdır. Bazı içeceklerde aspartam ve asesülfam potasyum ile birlikte karışım tatlandırıcı olarak kullanılır. Tatlandırıcılar, karışım olarak kullanıldığında, hem şekere yakın bir tat oluşur hem de istenmeyen tat değişiklikleri algılanmaz.Çay şekerinden 300-400 kat daha fazla tatlıdır. (Sakarin, Hermesetas, Dulcaryl, Tadalin, Scheekoppe, Sussli)
Siklamat: Siklamat, sevilen ve tadı iyi olan bir tatlandırıcıdır. Deney hayvanlarında, insanlarda tümör oluşumuna yol açmamasına rağmen, siklamatın yüksek dozlarının mesane tümörlerine yol açması nedeniyle bir çok ülkede yasaklanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, siklamat için günlük dozu 11 mg/kg olarak belirlemiştir. Sakarin ve siklamat genellikle siklamat/sakarinin=10/1 oranında karışım olarak hazırlanmaktadır.Sukroza göre 30 kere daha tatlıdır. Aşırı siklamat alımı ishale neden olmaktadır. Acı tad bırakır.ateşe dayanıklıdır.( Dulcaryl, Tadalin, Scheekoppe, Sussli)
Sukraloz: E 954 koduyla bilinen sukraloz, şeker kamışından elde edilen ve toz şeker gibi tatlı bir tadı olan, ancak insan vücudu tarafından bir karbonhidrat gibi algılanmayan yeni nesil tatlandırıcıdır.Acı tad bırakmaz,
ısıya dayanıklıdır. Şekerden 600 kat tatlıdır.(SPLENDA(toz,granül),TAKİTA FORMTAT60 GRANÜL,TAKİTA SUKRALOZLU TABLET)
KARIŞIM TATLANDIRICILAR:
Enerji içeren ve içermeyen tatlandırıcıların karışımlarından hazırlanmışlardır.Birbirlerini tat,pişirilebilirlik ve kalori açısından dengelemektedirler.Tatlandırıcılar, karışım olarak kullanıldığında, hem şekere yakın bir tat oluşur hem de istenmeyen tat değişiklikleri algılanmaz.Piyasada buluna çoğu tatlandırıcı markası bu karışımlardan oluşmaktadır.İçerikleri kontrol ederek almak görece daha zararlı olanlardan uzak durmamızı sağlar.
Dünya Sağlık Örgütü, ADI (Acceptable Daily Intake) değerleri ile günlük alınmasına izin verilen miktarları şu şekilde ,
Örn, Aspartam için 40 mg/kg ADI değeri saptanmış.
Yani gün içerisinde ağırlığımızın her 1 kg’ı için 40 mg aspartama izin verilmektedir. Bu da 60 kg ağırlığındaki bir kişi için (60 x 40) 2400 mg aspartama eşittir.
Bu çok fazla bir miktar olmakla beraber litrelerce diyet içecek,kilolarca tatlandırıcılı besin yiyebiliriz anlamına gelmiyor.
Aslında en güzeli şekeri hayatımızdan tamamen çıkarmak.Fakat bunun mümkün olamayacağı da aşikar.Tatlandırıcıların olası kötü etkilerinden korunmanın tek yolu miktarları kısıtlamaktan geçiyor.
KAYNAKLAR:
http://www.turkdiab.org/page.aspx?u=1&s=18
http://www.beverageinstitute.org/shared/downloads/low-calorie-sweeteners.pdf
http://www.fda.gov/
arsiv.ntvmsnbc.com/news/467399.asp#storyContinues
http://www.dilarakocak.com.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=279&Itemid=110
http://saglik.tr.net/beslenme_sagligi_tatlandiricilar.shtml
http://www.sekerhastaligi.gen.tr/tatlandiricilar.asp
http://www.izmirdiyet.com/tatlandiricilar_ile_merak_ettikleriniz.php
http://www.doktorsensin.com/makaleler/500/yapay-tatlandiricilar
GÖRSELLER:
http://www.passionatehomemaking.com/2008/09/my-favorite-natural-sweeteners.html
http://www.americanhealthandbeauty.com/articles/?article=3664
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/03/can-this-popular-alternative-sweetener-spike-uric-acid-into-the-danger-zone.aspx
Canım; teşekkürlerrrr...
YanıtlaSilrica ederim:)
SilEmeğine sağlık,çok güzel bir çalışma yapmışsın.Yani tatlandırıcı seçeneği çok,zararlı etkileri olduğu da söyleniyor,fakat şekersiz çay içemeyen benim gibi adamlar mecburen birini,birkaçını tercih edecek.Ben aspartam kullanıyorum.Şimdilik sadece çayıma,sütüme atıyorum.Fakat fazla çay içtiğimde midemi bulandırıyor.Sağlıkla kalın..
YanıtlaSilTakita'yı Splenda kadar gönül rahatlığıyla kullanabilir miyiz sizce? sanki çok karbonhidrat içeriyormuş gibi geldi bana, Zonguldak'ta bulabildiğim tatlandırıcılar da Takita ve Candarel.. ne yapsam bilemedim.. :/
YanıtlaSilSimla selam,
YanıtlaSiltariflerini heycanla okuyor beğeniyle uyguluyorum. Özellikle tatlı kısmı :))
Sana birşey sormak istiyorum. Stevia yı hiç denedim mi?
Splendayı bulamadığım için stevia almıstım -bilmeden 2 kutu..
ama stevia ile yaptıgım tatlılar daha acı oluyor.. senin splenda ile önerdiğin miktarın yarısı kadar denedim yine de acı oldu. Acaba sen ona da bir çözüm bulmuş musundur acaba?
Ellerine sağlık
Sevgiler,
Sevda
Not : Biraz önce senin mantarlı sote garnitürlü tavuk yedim. simdide de revani ile cay içiyordum.. hepsi senin tarifler ..
:))
Merhaba, yenilerde bir araştırma yaptım. Biogenecs stevya kavanoz (200 gr) kullanıyorsanız onun tatlandırma oranı 1/5. Splenda'nın 1/1. Yani 2 Yemek kaşığı splenda= 2 Yemek kaşığı formtat60= 2 Yemek kaşığı Takita Stevia= 1 çay kaşığından biraz az (4 gr) Biogenecs stevyaya eş oluyor.
Silmerhabalar site mükemmel olmuş bir şey sormak istiyorum tatlı tariflerinde senin kullandıgın tatlandırıcı markası hangisi, ben medeniyete baya uzak bir yerde yaşıyorum light ürünlere ulaşma imkanım pek olmuyor ama netten alışveriş sayesinde tatlandırıcıyı alabilirm zannediyorum...
YanıtlaSilsevgilerle
emeğine sağlık =)
teşekkürler:)
Silben karamelize gerektiren tarifler için takitaformtat60,diğerleri için de splenda veya stevya kullanıyorum.
Merhaba, ben toz stevya kullanmak istiyorum Ankara'da nerde bulabilirim bir fikriniz var mı? Ayrıca bu siteye bayılıyorum, hayat kurtarıcı diyebilirim :)
YanıtlaSilHer şey için teşekkürler.
selam. Dukan diyeti ile ilgili en sevdiğim ve en beğendiğim ve de güvendiğim site sizin ki..Emeğinize sağlık.izninizle şunu sormak istiyorum..diyetimin 6.günündeyim. yani seyir aşamasına geçtim.Ben 2.(seyirevresi) aşamada yazılan 2/0 olanı yapmak istiyorum ama orada yazılan5 gün diyet yapmadan tamamen normal beslenmeden kastettiği nedir. yasak olan yiyecekleri yemeden meyve-sebze protein mi, yoksa normal hayatta yediğim herşey mi.ya da farklı birşeyler var mı?(şimdilik seyir evresinde olduğum için 2/5 şekilindekini uyguluyorum.)şimdiden teşekkürler.
YanıtlaSilselam. Dukan diyeti ile ilgili en sevdiğim ve en beğendiğim ve de güvendiğim site sizin ki..Emeğinize sağlık.izninizle şunu sormak istiyorum..diyetimin 6.günündeyim. yani seyir aşamasına geçtim.Ben 2.(seyirevresi) aşamada yazılan 2/0 olanı yapmak istiyorum ama orada yazılan5 gün diyet yapmadan tamamen normal beslenmeden kastettiği nedir. yasak olan yiyecekleri yemeden meyve-sebze protein mi, yoksa normal hayatta yediğim herşey mi.ya da farklı birşeyler var mı?(şimdilik seyir evresinde olduğum için 2/5 şekilindekini uyguluyorum.)şimdiden teşekkürler.
YanıtlaSilMerhaba Ömür,
Sil2/0 hiç kilo fazlası olmayan belli bölgelerde selülit problemi yaşayıp,buna yönelik tedavi yaptıranların ygulayabileceği bir yöntem.
eğer senin de bu şekildeyse haftanın 2 günü SP uygulayıp geri kalan günlerde her zamanki gibi diyet dışı beslenme uygulanmalı.
eğer kilo fazlan varsa en uygunu eşit sayıda ps ve sp günleri uygulamak yani 1/1 olmalı.
Merhaba...
YanıtlaSilBen atak evremın sabah kısmetse 5.gunune baslayacagım.Bugun mıgrosa gıttım toz tatlandırıcı takıta formtat60 vardı sadece.Altın bulmus gıbı sevındım ama burada sız sadece karamelıze edılecek tarıflerde kullanıyorum yazınca canım sıkıldı...Baska tatlılar ıcınde ayrı tatlandırıcılar mı bulundurmam gerekıyor?
Merhaba, Canderel'in aspartam içermesi sebebiyle ısıya dayanıksız olduğunu söylemişsiniz fakat toz Canderel aldım bugün ve üzerinde pişirmeye uygun olduğu yazıyor. Ayrıca bir çay kaşığında 2 kalori içerdiği belirtilmiş.
YanıtlaSilÖzgür merhaba,
YanıtlaSilpişirmeye uygun ibaresi varsa sorun değil tabi.tablet formları uygun değil pişirmek için.
merhAba ben yurtdisinda yasiyorum, pasifik dolaylarinda, takitaform tat 60 dediginiz tatlandiricinin ihtivasini nedir, burda almak istesem hangi icerige gore alacagimi bilemedim,farkli ama icerik ayni , form60 in icerini yazabilir miisniz ? tesekkurler. eger daha once yazdiysaniz kusura bakmayin bulamadim, tekrarlatiyorsam kusuruma bakmayin...
YanıtlaSilmerhaba
YanıtlaSilben de takita aldım. ama form tat 60 yazmıyor. ürürn toz halinde. diyabetikler için uygundur diyor. acaba yanlış ürün mü kullanıyorum?
Simla merhaba,
YanıtlaSiltatlandırıcıyla ilgili çok çelişkideyim.2 gündür tatlıyı kestim tekrardan emin olamadığım için. metro dan aldığım tatlandırıcımda DİYABETİK TAKİTA TOZ TATLANDIRICI - KEK PASTA REÇEL VE TATLI YAPIMI için yazıyor. Etken maddeleri 100 gr. da 99,89 gr. SORBİTOL, 0,11 gr. SAKKARİN yazıyor. Bazı tatlılarda 3 yk falan kullanılıyor. 1 günde bundan ne kadar kullananbilirim acaba? Yardımcı olursan sevinirim, Teşekkürler...
Merhaba ben stevya kullandım kabak tatlım da pudingim de çok acı oldu. atmak zorunda kaldım. Öneriniz nedir?
YanıtlaSilMerhaba Simla Hanım;
YanıtlaSilBende yeni bir dukancıyım. 5 gün ataktan sonra seyirin 6. günündeyim ve henüz 3kilo verdim. Hedefim toplam 10 kilo vermek. Tatlandırıcı konusundaki bilgilerde sitenin diğer bölümleri gibi benim için kurtarıcı nitelikte. Tatlı krizim tutup markette tatlandırıcıların önünde ne alıcam ben şimdi dediğim bir dönemde gerçekten bu bilgiler yerini bulacak. Güzel siteniz için teşekkür ederim.
merhaba:)
Silteşekkürler:)
6 günde 3 kilo çok iyi:)eminim devamı da gelecektir:)
Simla birazdan sipariş vericem tatlandırıcılarla ilgili bi sorum var ; daha evvel takita formtat kullanıyodum daha sonra senin yazılarını okuyunca bi kere takita stevia aldım tadı beni rahatsız etmedi :) şimdi senin ben stevia kullanıyorum, tercih ediyorum dediğin takita marka olan stevia mı yoksa beyazlı morlu olan mı ?
YanıtlaSilEvde tatlandırıcı yüzünden annemi ikna etmek için savaş halindeyim:) Tatlandırıcı kullanmamı kesinlikle istemiyor ama fazla da bişi diyemiyor aslında haksız da diil ! E durum böyle olunca ben de ister istemez daha da tedirgin oldum o sebeble en azından stevia kullanayım dedim, senin yorumlarını okuyunca da işte hangisi onu bilemedim takita stevia olarak anladım ben ama doğru mu? Bi de form tat 60 mesela 1 yk ise takita stevia da mı 1 yk olmalı ? Morlu stevia 1 tatlı kaşığına denk diğeri de mi öyle? kısaca hangisini alıyımmm simllaa yardım :( :) inş görürsün de kargom cuma ya yetişir :( :)
YanıtlaSilÖzz her ikisini de kullanıyorum.takita stevia diğerine göre daha az acı.formtatla aynı ölçüde kullanıyorum.fakat lif içerdiğinden gaz yapabiliyor formtat gibi.
YanıtlaSilMerhaba, öncelikle site ve bilgiler için teşekkürler.
YanıtlaSilEv arkadaşımla birlikte dukana başladık, şu anda seyir evresinin 1. günündeyiz. Tatlı krizim tutunca light yoğurda toz tatlandırıcı katayım dedim ama satın aldığımız Fruchtzucker in normal şekere benzediğini görünce tedirgin oldum.
İçeriğinde;
(100 gr) Enerji: 1685 KJ (400 kcal)
Yağ: 0 gr
Karbonhidrat: 99 gr (=Fruktoz)
Lif: 0 gr
Protein: 0 gr sodyum<0.1 gr
yazıyor. Sanırım bu ürün toz tatlandırıcı değil!
Bu aşamada 3 sorum var;
1. Buradaki markalardan birisini aldığımda günde ne kadar kullanabilirim, sınır var mı?
2. Light yoğurda toz tatlandırıcı katmak 'kaçamak'mı?
3.Kahveme splenda tatlandırıcı atıyorum 1 yada 2 adet. Bunlardan günde kaç adet kullanabilirim?
Bu sorular benim için şu anda çok önemli, yanıtlarsanız çok sevinirim.
Teşekkürler
eda merhaba,
YanıtlaSilface'den yanıtlamıştım ama buradaki sorulara yanıt vermediğimi düşünenler olduğu için oradaki yanıtımı buraya da eklemek istedim:)
-
bu ürün fruktoz.yani meyve şekeri.bu uygun değil.sukraloz bazlı tatlandırıcılar uygun.veya doğal stevia kullanabilirsin.splendanın toz formu uygun.
stevia sınırsız kullanılabilir splenda ise günde 8 tablet veya 3 yk tozu geçmezse iyi olur.
Merhaba ben tatlandirici olarak takita + plus aldm bunu kullanabikirmiyim ve gunde ne kadar kullanabilirim?
YanıtlaSiloff tühh ya almam gereken takita form 60 ken benim aldığım takita toz tatlandırıcı yani üstünde çilekli pasta olan kutusu..2 kat daha kalori ve karbonhidrat içeriyor.zaten hiç daha kek tatlı yapmadım çok tatlı canım çektiğinde activianın ananaslısını yiyorum çok güzel oluyor
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilDukana hazırlık evresindeyim ve her gün sabah, öğle, akşam sitenizi tarıyorum ))
Alış verişe çıkacağım, ama Azerbaycanda bu tarz ürünleri bulmak o kadar da kolay değil. Daha çok rus ürünleri var ve dolayısıyla marka farkı filan olunca insanın kafası allak bullak oluyor. Ne yapacağımı bilemedim. En iyi çözüm, Baküdeki Türk Migrosuna gidip, ordan aramak diyorum. Tatlandırıcı için kesin olarak hangi markayı aramalıyım? Yardımcı olursanız, sevinirim. Önceden teşekkürler :)
Aysel merhaba:)
YanıtlaSilteşekkürler:)
Oradaki markaları bilemediğim için araman gereken kalorisi olmayan tatlandırıcılar öncelikle.
SPLENDA bulabilirsen onu öneririm.Stevia bitkisinden elde edilmiş olanları da sorabilirsin.kolay gelsin:)
Yalnız biogenecs stevya nın tatlandırıcılığı abartıldığı kadar değil malesef
YanıtlaSilbugün maeketten komposto yapmak için fruktoz meyve şekeri aldım, ben eşim ve 1 yaşındaki bebeğim içecek bir sıkıntı olur mu? sadece basit karbonhidrattan uzakdurmak için bunu tercih ettim... teşekkürler..
YanıtlaSilfruktoz da komposto da dukana uygun değil.
YanıtlaSilbebek içecekse hiçbir şekere ihtiyaç yok zaten.meyvelerin kendi şekeri yeter onlara.fruktoz meyvelerden elde edilen yapay tatlandırıcıdır.
canım sucraplus tatlandırıcı hakkındaki düşüncelerin neler? gurmenette bunu gördüm alayım mı?
YanıtlaSilgurmenette diğerlerınden yok zaten suan sanırım:( sucrplus,splendanın alternatifi olarak biliyorum ben..Ben de biogencs stevya alacaktım ama şuan yok:(( takitastevya ve takita formtat60 hangisi daha az kalori ve karbonhidrat içeriyor biliyormusunuz?ikisinden birini alayım?teşekkurler
YanıtlaSilmerhaba tatlandırıcı almayı düşünüyorum splenda mı almalıyım aspartam mı?
YanıtlaSilMerhaba bende pazartesi günü diyete başladım ve sitenizden oldukça faydalandım. Kitabı da aldım ve okuyorum.Çok yüksek bir kilom yok. Sıkıntım hareketsizliğim ve tatlı isteğim.
YanıtlaSilSİZE HANGİ TATLANDIRICIYI KULLANDIĞINIZI SORMAK İSTİYORUM. ÇOK OKUDUM ANCAK KARARSIZIM BEN TAKİTANIN STEVYASINI VE FORMTAT 60 INI ALDIM. YORUMLARINIZI OKURKEN SİZİN DE BUNLARI KULLANDIĞINIZI OKUDUM.DOĞRU BİR TERCİH YAPMIŞ MIYIM?
AZ ÖNCE TAKİTANIN SİTESİNDE YENİ STEVYA ZERO DİYE BİR ÜRÜN GÖRDÜM.
YANITLARSANIZ SEVİNİRİM.
sakarin kullanamıyoruz değil mi? bulunduğum yerde toz tatlandırıcılar yok. netten alma imkanım da yok. bi fikir lütfen.
YanıtlaSilsakarin kullanabiliyoruz sadece aşırı kullanmamaya dikkat edin.
YanıtlaSilHazel merhaba,
YanıtlaSilevet tümü de kullandığım ürünler.takita lif içerdiği için bazılarımızda gaz yapabiliyor.splenda veya sucraplus da kullanabilirsin.
merhabalar,
YanıtlaSilben huxol sıvı tatlandırıcı kullanıyorum. pişirmeye uygun olmadığını biliyorum ama sizce dukan a uygun mudur onu merak ettim.
kolay gelsin
Merhabalar, acil yardimci olursanuz sevinirim. Su an sadece takita tablet tatlandiricim var. Tiramisu da 2 yemek kaşığı yoz tatlandirici diyor. Tablette kac adete denk gelir acaba?
YanıtlaSilsimla hanım merhaba :)
YanıtlaSilben stevia icerikli tatlandırıcı kullanmak istiyorum http://www.fibrelle.com.tr/
bunu buldum acaba uygun mu?? tesekkur ederim :)
simla hanım bi protein tozu aldım içerisinde az miktarda fruktoz var kullasam bir sakıncası olur mu ?
YanıtlaSil