sosyal ağlarda izleyin

25.12.12

BORŞ ÇORBASI(borsch/borscht)

EVRE:SEYİR(PS)-GÜÇLENDİRME
Borş çorbası Ukrayna orijinli ama tüm doğu ve orta Avrupa ülkelerinde bilinen ve sevilen bir sebze çorbası.
Temelinde pancar olan bu çorbaya ülkeden ülkeye değişiklik göstererek ,hemen her kök sebze eklenebiliyor.Ayrıca çorbalık kemikli et de bu çorbanın olmazsa olmazı.Üzerine smetana(ekşi krema) konularak servis edilen çorbaya bazı ülkelerde krema veya yoğurt da konabiliyor.Ben görsel olarak yoğurt kullandımsa da sade halini tercih ederim.

Orijinalinin yapımı oldukça meşakkatli olsa da bu nefis çorbayı pratik şekilde yapmak mümkün.
Ben birçok değişik tarif okuduktan sonra kendi zevkime göre malzemeleri birleştirerek yaptım.
Ödem atıcı,vitamin ve lif kaynağı  bu nefis çorba ps günlerinizde vazgeçilmeziniz olabilir.
Kullandığım sebzelerin içerdiği vitaminleri yanına yazdım ki  şifasını bilerek yiyin:)

MALZEMELER:
-150 gr yağsız dana eti(B12 vitamini,demir)
-1 pancar(A,B,C ve P vitaminleri,potasyum,bakır,çinko,kalsiyum,magnezyum)
-1 havuç(A vitamini,karoten)
-1 baş küçük beyaz lahananın çeyreği(TÜM SEBZELER İÇİNDE C VİTAMİNİ İÇERİĞİ EN YÜKSEK SEBZEDİR.Aynı şekilde folik asit,potasyum ve B6 vitamini de cok yüksektir.)
-1 baş küçük mor lahananın çeyreği(içeriği beyaz lahanayla aynı )
-2 sap pırasa(E ve C vitamini ve ödem atıcı sülfür içeriyor.)
-1 orta boy soğan(içeriği pırasayla aynı)
-1/2 su bardağı domates rendesi(B,K,C ve Likopen)
-1 çay kaşığı kimyon
-1 tatlı kaşığı z.yağ
-karabiber,pul biber,toz kırmızı biber,az tuz
Servis için;
-elma sirkesi,maydanoz,yağsız süzme yoğurt(veya yağsız ekşi krema)


Et ve tüm sebzeler tavla zarı büyüklüğünde doğranır.
Önce et düdüklü tencereye alınarak z.yağ eklenir ve suyunu salıp çektiğinde soğan eklenir.Biraz çevrildikten sonra sebzeler ilave edilir.Arada bir karıştırılarak sotelenir.Domates rendesi ve baharatlar eklenir.Üzerini 3 parmak geçecek kadar sıcak su eklenerek kaynamaya bırakılır.Kaynadığında düdüklü tencerenin kapağı kapatılır.Yaklaşık 15-20 dk pişirilir.

Arzuya göre tabak başına 1 tatlı kaşığı sirke,yoğurt ve maydanoz eklenerek servis edilir.

 Afiyet olsun:))


3 yorum:

  1. eline saglikkkk...malzemeleri toparlayip acilen denemek lazim

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Simla acizane bir tavsiye vermek isterdim.Benim için borşun lezzetini bir beş katlayan ve vazgeçilmezi olan defne yaprağıdır.Bir de böyle denemeneiz dileğiyle :)
    P.S.Benim için çocukluğumdan beri vazgeçilmez kış çorbasından daha çok yemeğidir Borş ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler öneri için:)
      bir çok yabancı kaynaktan değişik tarife baktım ama defne yaprağını görmemiştim.çok yakışacağına eminim:)

      Sil

Adsız yorumları yanıtlamak çok tatsız oluyor:)
Google hesabınız yoksa Adı/URL kısmını seçerek (blog sahibi değilseniz URL kısmını boş bırakın lütfen) adınızı veya nickinizi yazarsanız size hitap edebilirim.
Sorularınıza daha hızlı yanıt almak istiyorsanız facebooksayfamda duvardan sormanızı rica ediyorum.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Blogging tips