EVRE:SEYİR-GÜÇLENDİRME
Çoğunlukla yumurtanın beyazını kullandığım için sarılarını custard sos yapmak için kullanıyorum.Bu kez de kakaolusunu yapmak istedim.Sadesini yumurta kokacağı endişesiyle denemeyenler kakaonun hatırına bunu denerler diye düşünüyorum:)Buzdolabında 3 güne kadar muhafaza edebilir,isterseniz derin dondurucuya da atabilirsiniz.
Sosun bir kısmını ıslak kek için kullandım.Geri kalanı ise nefis bir dondurma oldu.(Makineli-makinesiz dondurma tarifleri için tık-tık)
MALZEMELER:
-2 yumurta sarısı
-1,5 su bardağı yağsız süt
-2 yk toz tatlandırıcı
-1 yk kakao
-arzu edilen aromalardan 4-5 damla(vanilya-fındık-çikolata-rom aromaları en çok yakışanlar.portakal aroması için portakal kabuğu rendesi de kullanabilirsiniz.)
Sütün 1 bardağı kakao ile karıştırılarak ateşe alınır.Yumurta sarıları derin bir kasede kalan yarım bardak süt,tatlandırıcı ve aromalarla karıştırılır.Süt iyice ısındığında(kaynamamalı) yumurtalı karışıma yavaş yavaş eklenerek karıştırılır.Tekrar tencereye alınan karışım karıştırılarak(çırpmadan spatula ile karıştırmak uygun olur) kısık ateşte kaynatmadan 3-4 dk daha pişirilir.(Kaynamadan ateştan almalısınız yoksa yumurta sarıları pişecek ve koku yapacaktır.)
Sos ince delikli bir süzgeçten süzülür ve oda sıcaklığına gelene dek soğutulduktan sonra kaymak tutmaması için kabın üzeri streçlenerek buzdolabına kaldırılır.Sos dolapta durdukça kıvam alacak ve koyulaşacaktır.
|
1.11.12
ÇİKOLATA SOS
Etiketler:
GÜÇLENDİRME EVRESİ YEMEKLERİ,
SEYİR EVRESİ YEMEKLERİ,
SOSLAR,
TATLILAR
23 yorum:
Adsız yorumları yanıtlamak çok tatsız oluyor:)
Google hesabınız yoksa Adı/URL kısmını seçerek (blog sahibi değilseniz URL kısmını boş bırakın lütfen) adınızı veya nickinizi yazarsanız size hitap edebilirim.
Sorularınıza daha hızlı yanıt almak istiyorsanız facebooksayfamda duvardan sormanızı rica ediyorum.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Tatlandırıcı olarak ne kullanıyorsun? Kızım için deneyeyim ben de :) Teşekkürler.
YanıtlaSilDönüşümlü olarak takita formtat60-takita stevia veya splenda kullanıyorum.bu sefer splenda kullandım.
Silumarım sever:)
Ben Tagatesse kullanıyorum hep..
YanıtlaSilyeni bir tarif :) yasasin..hemen defterime geciriyorum
YanıtlaSilKestane yasakmi diyette
YanıtlaSilkestane nişasta içerdiği için uygun değil.
SilYaptığım sos koyulaşmadı. Neden olabilir.
YanıtlaSilZaten bu sos çok katı değil.Krema kıvamı beklememek lazım.Ama buzdolabında dinlendiğinde ertesi gün daha koyulaşıyor.
SilSEVGİLİ SİMLA :) BU SOSU NERDE KULLANABİLİRİZ ACABA
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilBen bitter puding yiyorum haftada en az 2 kere hazırlardan alıp light sütle hazırlıyorum acaba doğru mu yoksa kaçamak mı yapmış oluyorum
tabi ki kaçamak yapmış oluyorsun hem de en esaslısından:)
Siliçeriğinde şeker,kıvam artırıcılar ve başka katkılar olduğundan hiçbir şekilde uygun değil.light pudinler de buna dahil.
light pudingler bize uygun mu acaba?
YanıtlaSilSimla Hnm,
YanıtlaSilBu sos derin dondurucuya koydugumuzda mı dondurma oluyor? ayrıca bir islem yapıyor muyuz?
dondurma makinesinde yapılabileceği gibi kalıplara doldurup dondurabilirsin de.başka işleme gerek yok:)
YanıtlaSilTesekkur ederim; harikasın.
YanıtlaSilYumurta sarılarını ne yapsam diye düşünüp duruyordum. Hatta sana da ne yaptığını daha önce sormuştum şimdi cevabını buldum :) Bu güzel tarif ve diyette bizi böyle güzel lezzetlerden mahrum bırakmadığın için çok teşekkür ediyorum ;)
YanıtlaSil:)ben teşekkür ederim:)
YanıtlaSilben diyete yeni başladımda bişey sormak istiyorum mesela yaptığınız tatlılardan ne kadar yiyorsunuz yulaf kepeği miktarı geçmiyecek şekilde nasıl ayarlıyorsunuz?
YanıtlaSilyağmur merhaba,
YanıtlaSiltariflerim genelde günlük ölçülerle oluyor.ancak ayarlama yapmak gerekirse örneğin 2 kaşık kepekle 6 adet poğaça yaptıysam,2 kaşık kepekle de 4 adet muffin yaptıysam, seyirde günlük 3 poğaça ve 2 muffin hakkım oluyor.
zamanla hesap yapa yapa alışılıyor yani:)
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBen dukana bugün başladım. 6 günlük atak evrem var. Bu tür tatlılar, kekler, poğaçalar seyir evresi için mi uygundur ?
YanıtlaSilMerhaba Simla Hanim,
YanıtlaSilCok az jelatin eklense kivam acisindan iyi olabilir.
Merhaba Simla Hanim,
YanıtlaSilCok az jelatin eklense kivam acisindan iyi olabilir.