sosyal ağlarda izleyin

12.9.12

ERGENLER İÇİN DUKAN

foto: http://smalt.karelia.ru
ERGENLER İÇİN DUKAN UYGULAMASI:

Fazla kilolu gençlerin yüzde 80'i geleceğin şişman yetişkinleridir. Şişman bir çocuğun, yetişkinlikte pek çok dejeneratif hastalıkla baş başa kalacağından kuşku duymamalısınız. 50'li yaşlardan sonra ortaya çıkan ve bu nedenle de 'yetişkin tipi diyabet' olarak tanımlanan diyabet sorununun obez çocuklarda 15-16 yaşlarında bile ortaya çıkabileceği bilinmektedir.

Ancak çocuk obezitesine sadece diyabet tehlikesi nedeniyle dikkati çekerseniz yetersiz kalırsınız. Obez çocukları bekleyen pek çok bedensel ve ruhsal problem vardır. Fazla kilolu ve şişman bir çocuğun daha sessiz ya da asi olduğunu, yalnız kalmaya çalıştığını, arkadaşlarından koptuğunu, sizinle ilişkilerini sınırladığını, odasına kapanıp saatlerce televizyon ve bilgisayar oyunlarıyla vakit geçirdiğini ya da ders çalıştığını, sosyal aktivitelerden kaçıp kendi ile olan barışıklığını bozduğunu gözlemleyebiliriz.

Ergenlikte Dukan diyeti'ni uygulamak için büyümenin tamamlanıp tamamlanmadığının ölçülmesi önem taşımakta.Bunun için diyete başlamadan önce mutlaka çocuk endokrinoloğuna gitmekte fayda var.

-Büyüme tamamlanmamışsa diyetin her evresinin uygulanması önerilmiyor.
Çocukluk uygulamasında olduğu gibi 3.evre olan güçlendirme evresinden başlanmalı ve birebir uygulanmalı.

-Büyüme tamamlandığında 2.evre olan seyir evresine geçilebilir.((veya tamamlanmışsa direk seyirden başlanabilir.)

-Eğer tüm bunlara rağmen kilo alımı devam ediyorsa DİYETİN TÜM EVRELERİ UYGULANABİLİR.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta ergenin DOĞRU KİLO'ya değil NORMAL KİLO'ya ulaşmasını sağlamak olmalı.Doğru kiloya ulaşmaya çalışmak ergenlik dönemi için zorlayıcı olabilir.

16 yaşını geçmiş ve obezite teşhisi konmuşsa,
Dukan diyeti tüm evreleriyle birlikte uygulanabilir.Özellikle kilonun sabitlenmesi açısından büyük önemi olan güçlendirmenin uygulanması çok önemlidir.

Ergenin obezite tedavisinde başarılı olabilmesi için gerek yeme şeklini, gerekse fiziksel aktivitesini bir davranış biçimi ve hayat tarzı haline getirmesi gerekmektedir.
Fizik aktivite sadece enerji tüketimini arttırmaz. Aynı zamanda insülin duyarlılığını arttırarak diyabetin ve iyi kolesterolü (HDL kolesterol) arttırarak kalp-damar hastalıklarının gelişimini önler.
 
  Unutulmamalıdır ki ergenlikte verilemeyen ve erişkinde başımıza dert olan kilolar psikolojik sorunlar oluşturmasının yanı sıra, tip 2 diyabet, kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve bunlara bağlı felç ya da böbrek bozuklukları gibi bir dizi rahatsızlığa neden olmaktadır.
 
Çocuk beden kitle endeksi hesaplaması için BU LİNKİ kullanabilirsiniz.

kaynak:Dukan Diyeti Kitabı
cocukendokrin.biz
 

1 yorum:

  1. direk güçlendirmeden başlayacaksak kaç gün yapmalıyız ?

    YanıtlaSil

Adsız yorumları yanıtlamak çok tatsız oluyor:)
Google hesabınız yoksa Adı/URL kısmını seçerek (blog sahibi değilseniz URL kısmını boş bırakın lütfen) adınızı veya nickinizi yazarsanız size hitap edebilirim.
Sorularınıza daha hızlı yanıt almak istiyorsanız facebooksayfamda duvardan sormanızı rica ediyorum.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Blogging tips